UA: БУКОВИНА покаже спецпроєкт про Леоніда  Каденюка

UA: БУКОВИНА покаже спецпроєкт про Леоніда Каденюка

12 кві. 2021

Сьогодні о 19:50 UA: БУКОВИНА та більшість філій Суспільного покажуть спецпроєкт до Дня космонавтики та авіації під назвою  «Каденюк: буковинський дослідник космосу».

У матеріалі про Леоніда Каденюка — буковинця, який полетів у космос у 1997 році, — журналісти поєднали архівні матеріали телеканалу UA: БУКОВИНА з ексклюзивними інтерв’ю сучасників.

«Складність була у пошуках авторських відео про сім’ю Каденюків. Ми багато працювали з архівами, навіть використали записи на різних старих плівкових касетах. Вдалося знайти архівні передачі та інтерв’ю рідних людей, які розповіли унікальні історії з життя українського астронавта», — прокоментувала спецкореспондентка UA: БУКОВИНА Ксенія Вербовська.

Команда Суспільного мовника Буковини поспілкувалася з двоюрідним братом астронавта, з яким він провів усе дитинство, і той поділився  дитячими спогадами, а ще розповів чому Леонід вирішив стати льотчиком і космонавтом. 

«Я також зуміла відшукати людину, яка очолювала проєкт першої космічної програми у 1997-му  — ветерана ракетно-космічної галузі України Едуарда Кузнєцова. Він розповів нам як проходили випробування, чому серед претендентів обрали саме Каденюка та що у буковинця під час підготовки до космічної програми був дублер. А ще я поспілкувалася із засновником аерокосмічної компанії, він розповів з якими проблемами аматори-дослідники зіштовхуються у сфері дослідження космосу сьогодні. Тому  без перебільшення можу сказати, що абсолютно кожен, хто подивиться цей спецпроєкт, почерпне для себе нову інформацію як про Леоніда Каденюка, так і про його головну космічну місію життя — «STS-87», — розповіла Ксенія Вербовська.

Нагадаємо, що усі архівні спецпроєкти Суспільного мовника Буковини можна переглянути на сайті за посиланням

UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці та UA: Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.

Слухати UA: Українське радіо Буковина можна онлайн та на частотах: 

Чернівці — 91,8 FM;

Новодністровськ — 106, 6 FM;

Путила — 107,0 FM.