Яким буде новий радійний сезон на Суспільному Буковини

Яким буде новий радійний сезон на Суспільному Буковини

17 вер. 2020

Радійний подкаст від Саші Буля, замальовки про Буковину та простими словами про складне:  саме такими будуть нові проєкти на UA: Українському радіо Буковина  у новому сезоні, який стартує з вересня. 

Лінійний продюсер UA: Українського радіо Буковина Павло Тодорович розповідає, як обирали і готували нові проєкти цієї осені:  «Проєкти обирали і готували таким чином, щоб їх було цікаво слухати незалежно від віку. Це історичні, наукові, просвітницькі міжпрограмки, а також велика сорокахвилинна передача, що виходитиме раз на тиждень. Її робитиме для Українського радіо Буковина кантрі-виконавець Саша Буль. Він займається підготовкою сценарію, запрошенням гостей, і власне веденням передачі, а звукове оформлення і підготовка передачі до ефіру залишається за нашими звукорежисерами. Під час передачі звучатиме ретро-музика з архівів Українського радіо».

Найбільшим за хронометражем буде радійний подкаст «З пилу в ефір».   Він виходитиме в ефір UA: Українського радіо Буковина щосуботи о 12:15. Це соціально-розважальна передача на соціальні, культурні, філософські та історичні теми. У кожному випуску ведучий Сашко Буль та запрошений гість прослуховуватимуть архівні записи та обговорюють їх, проводячи паралелі із сучасністю, реагуючи на резонансні події сьогодення. Пісні обиратимуться рандомно, протягом ефіру планують обговорювати дві композиції. Запрошуватимуть митців, бізнесменів, громадських активістів, а також представників незвичних професій. Всього заплановано 14 випусків програми-подкасту.
«Я розумів, що якщо ми почнемо грабатися у записах, говорячи про них, як про якусь священну корову, та пускаючи сльози за українською культурною спадщиною, що припадає пилом по архівах теле- та радіокомпаній, то слухати це ніхто не захоче. А тим паче молоде покоління. Саме тому, гаслом програми стала фраза: «Про що колись співали? Про що тепер говорять?» Так, ми слухаємо записи, деяким з яких понад пів століття. Але ми говоримо з тими хто творить українське сьогодення та майбутнє. Спілкування відбувається у дуже неформальній формі, тож це радше подкаст, ніж радіопрограма.
Кожен гість, якого буде запрошено до студії, є справжнім фахівцем у своїй непересічній галузі. Повірте, їм є що розповісти. А я вмію розговорювати людей. Тож, думаю, що буде цікаво»,  розповідає музикант Сашко Буль.

Читайте також: «1 вересня канали Суспільного радіо розпочали мовлення на 12 нових частотах у різних регіонах. Зокрема, UA: Радіо Промінь відтепер мовить у Чернівцях на 105,0 FM»

Окрім цього, щонеділі екскурсовод Ярослав Адамчук вестиме радійну передачу «Історії  міст і селищ Буковини». Це програма про історії міст та невеликих містечок і сіл Буковини та   історії походження  їхніх назв. Всього передбачено 13 випусків програми.

Також на радіо «Суспільного Буковини» вийде просвітницька програма «Простими словами», мета якої, пояснити слухачам складні поняття такі як «телепортація» чи «біткоіни» простими і зрозумілими словами.  Запрошений спікер доступно пояснюватиме поняття або процес. «Простими словами» виходитиме як міжпрограмний матеріал двічі на тиждень тривалістю 5 хвилин, всього передбачено 13 випусків.

Ще одна міжпрограмна передача «Що робити якщо» авторки  Людмили Мельник, виходитиме в радійний ефір  Суспільного Буковини.  Медики радитимуть  слухачам, що робити якщо стали свідком ДТП (як допомогти потерпілим до приїзду швидкої), перелому чи інсульту.

Нагадаємо, що  на Суспільному Буковини виступив з концертом чернівецький рок-гурт «Монополія». Трансляція була на телеканалі UA: БУКОВИНА та в YouTube