На Суспільному Буковини відкриють онлайн «Музей виборчого трешу»

На Суспільному Буковини відкриють онлайн «Музей виборчого трешу»

31 сер. 2020

3 вересня об 11:00 на Суспільному Буковини стартує експозиція «Музей виборчого трешу». Відкриття відбудеться онлайн, через те, що місто Чернівці та 5 районів Буковини — у «червоній зоні» епідемічної небезпеки. Трансляція наживо із презентації виставки — на фейсбук-сторінці Суспільного Буковини. 

Мета проєкту — показати громадам різних міст України, зокрема, і чернівчанам, те, яким був процес політичної агітації починаючи з 1991 року. Організатором проєкту є Всеукраїнський рух ЧЕСНО у співпраці з Національним музеєм історії України, а Суспільне — інформаційний партнер. 

Всі зібрані експонати можна буде побачити у приміщенні Суспільного Буковини (Простір: UA) за адресою: Братів Руснаків, після виходу регіону із «червоної зони».

Раніше «Музей виборчого трешу» вже відкрився на Суспільному в Сумах, Харкові, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому та Одесі.

«Суспільне підтримує ініціативи, спрямовані на те, щоб боротися із грочкосійством просвітницькими методами. Чернівчани можуть приносини усе те цікаве, що в них збереглося та залишати адміністратору при вході на філію. На жаль, через карантинні обмеження, вхід до музею поки заборонених. Серед того, що можна приносити: футболки, канцелярія, зовнішня агітація, посуд з атрибутами кандидатів чи політичних партій, що балатувалися», —  розповідає лінійний продюсер UA: Українське радіо Буковина Павло Тодорович.

«Ми хочемо показати виборцям, які нечесні технології використовують політики, аби отримати їхні голоси. Як маскують підкуп під благодійність, як піаряться на грошах платників податків чи поливають брудом конкурентів. Коли ми у виборчому процесі, то дуже включені в нього і втомлюємось від великої кількості інформації. Іноді важко зрозуміти, що насправді відбувається, хочеться просто сховатись від інформаційного потоку і агітації. “Музей" дасть змогу подивитися на одні і ті ж методи непрямого підкупу виборців збоку, у ретроспективі. До нас приходять і поностальгувати, і посміятися. Але часто це сміх крізь сльози», — розповідає комунікаційниця Руху ЧЕСНО Ірина Вівчар.

Експозиція «Музей виборчого трешу» на Суспільному Буковини буде відкрита для відвідувачів у будні з 9 до 18:00, одразу після послаблення карантинних обмежень, які наразі діють у Чернівецькій області.

* Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Детальніше про проєкт на сайті ЧЕСНО.