«ҐЕРДАН. На Різдво»: Суспільне Чернівці транслюватиме старовинні колядки та обряди

«ҐЕРДАН. На Різдво»: Суспільне Чернівці транслюватиме старовинні колядки та обряди

22 гру. 2023

Сьогодні, 22 грудня, о 19:00 дивіться на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Чернівці різдвяне дійство «ҐЕРДАН. На Різдво» за участі Чернівецького міського фольклорного театру-студії «Ґердан».

Читайте також: Різдвяні богослужіння на Суспільне Чернівці

«Ми вирішили, у цей непростий і драматичний для нас усіх час, час воєнної агресії росії проти України, підхопити ініціативу колективу "Ґердан" і поширити світло Різдва у наших домівках. Коляда повинна сьогодні звучати у кожному куточку нашої стражденної України. Коляда нас об’єднує і додає сили і стійкості у боротьбі з ворогом», — зазначає лінійна продюсерка  Суспільне Чернівці Олеся Жук. 

У репертуарі цього вечора звучатимуть прадавні колядки та улюблені пісні з Різдвяного-новорічного обрядового циклу. Це і обряд «водіння кози», традиційні Різдвяні віншування гостей та господарів. 

Чернівецький міський фольклорний театр-студія «Ґердан» створений ще в 1994-му році. Одним з напрямків діяльності є вивчення та творче осмислення українських обрядів, звичаїв та традицій різних регіонів України. Колектив має особливе звучання і ми його почуємо цього вечора. 

Організатори дійства анонсували вільний вхід, але будуть вдячними за донат на ЗСУ. Адже з початком повномасштабної війни 5-ро хлопців – учасників колективу «Ґердан» пішли на фронт. 

Як зазначає керівниця театру-студії «Ґердан» Анастасія Костюк, команда досить довго, взагалі, не могла розпочати співати: «І як розпочати співати в цей час?! І справа в тому, як самим видобути ось цей звук із себе. Першим поштовхом стала думка про те, що нашим хлопцям потрібна допомога, потрібні збори коштів. І перший концерт тоді ми організували у вересні 2022 року і Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Зібрали перший кошик донатів для наших хлопців. Це стало поштовхом».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

У Чернівецькій області 一  це телеканал Суспільне Чернівці, Українське Радіо Чернівці та цифрові платформи: