«Смерічка» — документальний проєкт про карпатських Бітлз від Суспільне Чернівці

«Смерічка» — документальний проєкт про карпатських Бітлз від Суспільне Чернівці

8 лис. 2023

На ютуб-каналі Суспільне Чернівці відбулася прем’єра документального проєкту «Смерічка» про легендарний вокально-інструментальний ансамбль із міста Вижниці. Як музиканти у радянські часи збирали повні зали, зокрема, у Канаді та США, що стало причиною розпаду гурту, а також унікальні кадри з архіву Суспільного — дивіться у відео. Невдовзі стрічку покажуть ще й в ефірі усіх місцевих каналів Суспільного.

Ансамбль «Смерічка» підхопив європейську хвилю біґ-біту в 1966 році і першим почав поєднувати тогочасні ритми, гармонію поп-рок-музики та елементів джазу з народним гуцульським, буковинським, загальноукраїнським мелосом і фольклором, створивши свій власний стиль. 

Читайте також: Як все починалося. Дитячому проєкту Суспільного «Бробакс» — два роки

«Смерічка» починала із каверів на Бітлз та Роллінг Стоунз. Через це місцеві комсомольці називали музикантів буржуазними бандитами. Загалом, радянська влада боялася популярності «Смерічки», проте все ж запросила гурт на «Пісню року» до москви. 50 років тому на цьому концерті зал аплодував так довго, що ведучій довелося зупиняти оплески. Гурт був настільки відомим, що одного разу на їхній концерт крізь натовп шанувальників не міг потрапити Володимир Івасюк. 

Спогадами про «Смерічку» у документальному проєкті Суспільного поділяться учасники гурту, а історикиня проаналізує феномен гурту.

«Я хотіла розповісти про пісні, які слухаю сама, дорогою додому. Мені хотілось показати, як гурт з Вижниці, в радянський час, зумів зробити українську пісню популярною. Розповісти про засновника "Смерічки" Левка Дутківського, який запросив до ансамблю Яремчука та Зінкевича. Дутківський писав пісні, власноруч змайстрував електрогітари і сам вчив учасників грі на інструментах», — каже одна із авторок фільму Марина Буличева.

Читайте також: Радіо Культура повертається до цілодобового мовлення

На прикладі історії гурту «Смерічка» команда Суспільне Чернівці розповідає загалом про українську музику та її розвиток в радянський час. 

«“Смерічка” це цілий культурний пласт, який зародився на Буковині і став улюбленим для багатьох людей в різних країнах. Нам важливо розповідати подібні історії, адже це можливість нагадати хто ми. Особливістю фільму є те, що нам вдалося опрацювати архіви Суспільне Чернівці та Суспільне Львів, адже саме тут є зйомки, які ймовірно ще не були доступні для глядача», — каже Максим Волошин, продюсер з виробництва Суспільне Львів та західного хабу Суспільного. 

Над фільмом працювали: Марина Буличева, Володимир Мороз, Дмитро Сторож.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Чернівці — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: