Перформанс та міжрегіональні трансляції – спецпроєкти Суспільного із MERIDIAN CZERNOWITZ

Перформанс та міжрегіональні трансляції – спецпроєкти Суспільного із MERIDIAN CZERNOWITZ

31 сер. 2021

Із 3 до 5 вересня у Чернівцях відбуватиметься ХІI Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ*. Суспільне Буковина висвітлюватиме найцікавіші події на телеканалі UA: БУКОВИНА, Українському радіо Буковина, офіційних сторінках у Facebook та в YouTube. Цьогоріч партнером поетичного фестивалю є ще Радіо Культураа UA: КИЇВ та UA: ДНІПРО у партнерстві із Суспільним Буковини працюватимуть над створенням програми, яку побачать глядачі усіх регіональних філій Суспільного.

«Я щасливий, що кожного року у нас є Meridian Czernowitz. Чернівчани і гості міста мають можливість поринути у світ книги і навкололітературних подій. Ми, як Суспільний мовник Буковини, цю можливість множимо і даємо відчути літературних дух жителям 52 територіальних громад Чернівецької області: побувати на літературних презентаціях, послухати цікаві дискусії, побачити вистави чи перформанси. Цього року ми, крім вже звичайних виїзних студій та трансляцій, плануємо забезпечити разом з київськими та дніпровськими колегами спільний ефір для всіх регіональних Суспільних мовників у останній день фестивалю»,– розповів продюсер Суспільного Буковини Максим Волошин.

Команда Суспільного працюватиме на виїзних локаціях та у студіях протягом трьох днів фестивалю:

3 вересня

  • 12:20 – 12:46 – на UA: БУКОВИНА та на Українському радіо у програмі «Точка дотику» журналістка Олеся Жук із запрошеним гостем відкритої студії на вулиці Ольги Кобилянської поговорить про старт фестивалю.
  • 13:15 – 14:15 – трансляція на UA: БУКОВИНА презентації книги Тараса Прохаська. Модеруватиме Олександр Бойченко.

4 вересня

  • 11:10 – 11:50 – трансляція Радіо Культура подій фестивалю.
  • 12:20 – 12:46 – виїзна студія про молодіжну сцену на фестивалі на вулиці Ольги Кобилянської.
  • 16:10 – 16:50 – виїзна студія Радіо Культури  біля Літературного целанівського центру. Публічна дискусія «Україна очима світу крізь призму літератури».
  • 17:20 – 17:46 – виїзна студія біля Літературного целанівського центру про дискусію «Україна очима світу». В дискусії візьме участь директорка фестивалю Євгенія Лопата та журналістка Аліна Хрищук.
  • 22:30 – 23: 30 – трансляція на UA: БУКОВИНА  перформансу  Юрія Андруховича у Будинку радіо Суспільного Буковини.

5 вересня

  • 13:30 – 15:00 – спецефір UA: БУКОВИНИ, який транслюватимуть усі регіональні мовники Суспільного.
  • 13:30 – 14:45 – трансляція від UA: БУКОВИНИ на платформи організаторів фестивалю презентації роману Артема Чеха із культурно-мистецького центру Івана Миколайчука.

Окрім того, спецкореспондентка «Ранку на Суспільному» Ксенія Вербовська готує серію інтерв’ю та дайджестів для Суспільного Буковини та ранкового шоу. Усі три фестивальні дні команда новинарів та журналісти діджитал-платформ Суспільного Буковини розповідатимуть про актуальні події заходу у соціальних мережах на фейсбук-сторінці мовника та в інстаграмі у фоторепортажах та відеороликах. 

Для презентацій окремих проєктів Суспільне Буковини  надає приміщення  фестивалю. Про це розповідає менеджерка Суспільного Буковини Ольга Гришин-Грищук: «Зала радіобудинку — дуже символічна локація для презентації роману "Радіо Ніч" Юрія Андруховича. Ми раді такій співпраці, раді, що приміщення живе і у ньому з’являються нові історії».

Загалом, головна мета фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ — повернення Чернівців на культурну мапу Європи й розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їх зарубіжними колегами. Фокусна тема цьогорічного фестивалю — «Україна очима світу». У програмі: поетичні читання, дискусії, презентації книг, вистави та розмови про поезію та перформанс. Учасники фестивалю Тарас Прохасько, Йозеф Зісельс, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко.

Також протягом трьох фестивальних днів відбудуться поетичні читання німецьких, австрійських, швейцарських та ізраїльських авторів, публічні дискусії на цьогорічну фокусну тему.  Вхід на усі заходи – вільний.

«Мені цей фестиваль запам’ятається передусім офіційним відкриттям перед Літературним целанівським центром, на який запланована дуже важлива подія для мене особисто як культуртрегерки і перекладачки. Проанонсувати, на жаль, до Меридіану не можу, але востаннє така подія відбувалася у Чернівцях рівно 9 років тому із іншим співорганізатором фестивалю Meridian Czernowitz», — коментує цьогорічний фестиваль директорка MERIDIAN CZERNOWITZ Євгенія Лопата

Детальна програма фестивалю від організаторів на сайті.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці  Суспільне Буковина у Фейсбуці, Інстаграмі та  Українському радіо Буковина а також онлайн на сайті філії.
Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Фото Василя Салиги.