«Вагомі» — Суспільне Буковини запускає подкаст про жінок, які творять зміни

 «Вагомі» — Суспільне Буковини запускає подкаст про жінок, які творять зміни

15 лип. 2021

15 липня на UA: БУКОВИНА стартує подкаст «Вагомі». Нові епізоди виходитимуть двічі на тиждень.

«Вагомі» це історії буковинок, які змінюють суспільство. У подкасті журналістки Суспільного в Чернівцях поговорять із сучасницями, які реабілітують після війни, дають можливість реалізуватись жінкам, котрі потерпають від домашнього насильства, роблять жінок з інвалідністю «видимими» в  соціумі.

Слухайте у подкасті й розповіді про буковинок минулого, які змінюють нас досі. Про ту, хто давала освіту українською, коли це загрожувало в`язницею, про ту, хто зберігала їдиш, чи про ту, яка започаткувала феміністичну прозу.

«Подкасти — найтурботливіший до аудиторії формат, над яким я працювала. Впродовж всієї підготовки я питала: "Окей, а як слухач лише через аудіо зрозуміє, в яких умовах працює людина, про яку ми йому розповідаємо?", "Окей, яка музика не буде занадто різкою для слухача чи слухачки о 8 ранку в тролейбусі?", "Окей, як дібрати спікера, який зможе затримати людину лише розмовою на 30 хвилин?"— розповіла керівниця діджитал-відділу UA: БУКОВИНА, Олена Дуняк.Нам у цьому допомагало те, що ми не адаптовували радіопередачу, а створювали одразу подкаст. Це дозволило продумувати наповнення та спікерів. А ще нас не лишили із цим сам на сам. Я ніколи не отримувала так багато фідбеку про свою роботу від колег і ніколи так багато не перемонтовувала/переписувала та перемальовувала. Ми працюємо над тим, щоб якомога повніше розповісти про героїню». 

Команда готувалися до випуску подкасту декілька місяців. Спершу було формування ідеї подкасту, її кристалізація, пізніше — вибір героїнь та експертів і складання сценарію до кожного епізоду. 

«На Буковині насправді багато видатних жінок, ми зібрали довгий список їхніх імен, але у подкасті ми розповімо лише про шістьох з них. Важливо було представити героїнь із різних сфер — мистецтва, громадської, правозахисної та благодійної діяльності, показати, що їхній вплив поширювався на різні групи суспільства. Так само важливо простими словами розповісти про вклад цих жінок, про те, як їхня діяльність змінила наше життя або уявлення про нього. Адже ці люди — ходили тими ж вулицями, що і ми, перебували у цьому ж середовищі, так само і наші сучасниці, які живуть поруч з нами тепер», — фахівчиня діджитал-відділу UA: БУКОВИНА Оксана Чміль.

Перший епізод подкасту «Вагомі» — про психологиню, яка допомагає ветеранам повернутись до мирного життя. Слухайте його тут:

Нагадаємо, що регіональні філії Суспільного у Рівному, Полтаві, Одесі, Харкові, Чернігові, Івано-Франківську та Дніпрі вже стартували із випуском подкастів. Діліться власними історіями з журналістами Суспільного: пишіть нам у месенджері через фейсбук-сторінку або в Instagram.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці, Інстаграмі та Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.