Наважилися у радянський час популяризувати українську пісню, — авторка фільму Суспільного про «Смерічку»

Наважилися у радянський час популяризувати українську пісню, — авторка фільму Суспільного про «Смерічку»

6 гру. 2023

На початку листопада на ютуб-каналі Суспільне Чернівці відбулася прем’єра документального проєкту «Смерічка» про легендарний вокально-інструментальний ансамбль із міста Вижниці. Ансамбль з однойменною назвою підхопив європейську хвилю біґ-біту в 1966 році й першим почав поєднувати тогочасні ритми, гармонію попрок-музики та елементів джазу з народним гуцульським, буковинським, загальноукраїнським мелосом і фольклором, створивши власний унікальний стиль.

Читайте також: Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

Про історію створення проєкту та про його героїв розповідає одна з авторок фільму, випускова редакторка Суспільне Чернівці Марина Буличева.

Як з’явилася ідея розповісти історію про легендарний вокально-інструментальний ансамбль «Смерічка»?

— Я сама велика шанувальниця пісень, які виконувала «Смерічка». Це та музика, яка є у моєму плейлисті. Мені давно хотілося розповісти іншим про те, як такий гурт міг існувати у радянський час і не просто існувати, а бути популярним. Окрім того, після смерті Левка Дутківського у травні цього року, мені здалось важливим розповісти про його вагомий внесок у створення української естрадної пісні. Саме він заснував «Смерічку» і керував нею тривалий час. Він вчив студентів гри на інструментах, писав пісні й запрошував до ансамблю солістів, які пізніше стали справжніми зірками.

Читайте також: «Смерічка» — документальний проєкт про карпатських Бітлз від Суспільне Чернівці

З яких джерел ви брали інформацію для проєкту?

— Нам хотілося у документальному проєкті мінімізувати участь ведучої та дати слово учасникам «Смерічки». Тому там більше спогадів і власних оцінок героїв. Також ми поспілкувалися з історикинею, яка й надала фільму фактажу. Ми не хотіли зробити історичну довідку про «Смерічку», нам важливо було розповісти, що вплинуло на Левка Дутківського та на учасників ансамблю, в якому середовищі вони зростали та як наважились у радянський час популяризувати українську пісню.

Читайте також: Суспільне Мовлення презентує Радіоточку на День Незалежності

Хто став героєм проєкту? 

— Герої документального проєкту — це учасники «Смерічки» різних років. Мирослава Єжеленко була учасницею ансамблю один рік, на початку 70-х. Саме вона разом з Назарієм Яремчуком виконувала пісню «Водограй» на сцені у москві. Ще один герой документального проєкту — Павло Дворський. Він долучився до «Смерічки» у 1976 році й пробув до моменту, коли гурт припинив своє існування, був автором пісень та солістом. Саме в ці часи колектив їздив із гастролями у Канаду та США. На тих концертах «Смерічку» зустрічали повні зали людей.

Читайте також: Спогади про Левка Дутківського — дивіться на Суспільне Медіатека

Розкажіть, як знімали проєкт?

— Ми знімали проєкт декілька днів, а період монтажу тривав до місяця. Ми їздили у Вижницю, щоб поспілкуватися з Мирославою Єжеленко, решта зйомок відбувались у Чернівцях. Над проєктом працювала невелика команда. Я, як авторка, сценаристка, режисерка та ведуча. Проєкт знімали два оператори: Володимир Мороз та Дмитро Сторож. Володимир Мороз також був режисером монтажу та звукорежисером проєкту. Також архівні кадри нам допомагала шукати Оксана Ковцун.

Читайте також: Радіоточка: унікальна українська музика доступна повсюди

Вам вдалося відшукати факти, невідомі чи маловідомі раніше?

— Факт, який досі мені був не відомим, що «Смерічка» починала з каверів на пісні Бітлз та Роллінг Стоунз. Цієї музики не було в Радянському Союзі. Її слухали на платівках, які передавали між собою, або ж ловили хвилі закордонного радіо, а «Смерічка» організовувала вечори танців, де грали цю музику. Вона вплинула на Левка Дутківського. Справді, вже в українських піснях «Смерічки» можна почути ці мотиви. Для мене це дивовижний факт. Також мене вразило те, як зустрічали «Смерічку» на гастролях у Канаді та США. Здивувало, що у радянський час виконавців відпустили на гастролі в ці країни. Вони збирали повні зали людей.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення має у своїх архівах понад тисячу пісень 60-70-х років. Слухайте їх онлайн на радіостанції Радіоточка — на сайті Українського Радіо та у додатку Суспільне Радіо. Крім цього, частина архівних відео Суспільного про «Смерічку» вже доступна для перегляду на платформі Суспільне Медіатека.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні новини від Суспільне Чернівці — на сайті Суспільне Новини та на діджитал-платформах: