П’ять об’єднаних територіальних громад Чернівецької області звернулись до прем’єр-міністра, аби частину акцизного податку на пальне залишили в їхньому бюджеті

19:31, 13 лис. 2019
 
П’ять об’єднаних територіальних громад Чернівецької області звернулись до прем’єр-міністра, аби частину акцизного податку на пальне залишили в їхньому бюджеті

Зараз увесь акцизний податок пропонують направити в державний дорожній фонд, згідно з проектом бюджету на 2020 рік. Раніше громадам залишали приблизно 13% акцизу.

Минулого року акцизний податок на пальне склав майже 6% власних надходжень Мамаївської громади. Це дані Центру розвитку місцевого самоврядування у Чернівцях. Голова громади Наталія Катрюк каже, зараз в ОТГ мало заправок, однак буде більше, коли до громади доєднають ще 4 села.

Приблизно 13% акцизного податку залишається у громадах, решту направляють у державний дорожній фонд. У трьох громадах Чернівецької області акциз складає понад 20% власних надходжень.

«Вони за ці кошти, здається, уже збудували садочок, ремонтують свої заклади, але так, частина йде на дороги, але далеко не всі кошти. Громада може використовувати ці кошти на будь-які свої потреби, тобто, цільового призначення для органів місцевого самоврядування – його немає», – каже радник з питань місцевих фінансів центру розвитку місцевого самоврядування Дмитро Прокопець.

У проекті державного бюджету на 2020 рік 100% акцизу з пального направлять у дорожній фонд. Податок, який сплачують водії автівок, має йти на дороги, каже міністерка розвитку громад та територій України Альона Бабак.

За словами Євгена Прокопця, Асоціація міст закликає Комітет з питань бюджету зберегти для громад частину акцизу з пального. В іншому разі гроші будуть направляти до обласної державної адміністрації.