Депутати Чернівецької міської ради пропонують створити комунальне підприємство для обслуговування газових мереж

19:44, 12 лис. 2019
 
Депутати Чернівецької міської ради пропонують створити комунальне підприємство для обслуговування газових мереж

Депутати Чернівецької міської ради пропонують створити комунальне підприємство для обслуговування газових мереж.

Цей проект рішення зареєстрували депутати Андрій Ілюк, Віталій Гавриш та Михайло Яринич.

«Монополіст, тобто «Чернівцігаз», тримає в заручниках усю громаду нашого міста. Так не може бути, тому вважаю, що потрібно створити якусь альтернативу, щоб мешканці могли визначатися, хто буде обслуговувати саме газові мережі», – сказав співавтор проекту рішення, депутат Михайло Яринич.

Краще організувати відділи на вже створених комунальних підприємствах, ніж створити окреме, каже заступник директора департаменту ЖКГ Олександр Бурак. Для цього треба найняти спеціалістів та закупити техніку.

За словами Олександра Бурака, до 2015 року обслуговуввання внутрішньобудинкових газових мереж входило в тариф на газопостачання. Пізніше цю послугу вилучили з тарифу «Чернівцігазу». Зараз внутрішні газопроводи обслуговують за рахунок власників квартир та ОСББ. У Чернівецькій області діє 30 підприємств, які мають дозвіл на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання.

Однак зовнішні газові мережі може обслуговувати тільки «Чернівцігаз». Про це нам у коментарі сказав голова правління підприємства Віктор Горда. За його словами ці послуги неприбуткові для підприємства, але через те, що «Чернівцігаз» відповідає за безпеку газових мереж – вони повинні обслуговувати зовнішні газові мережі.

Те, що зовнішні газові мережі може обслуговувати тільки «Чернівцігаз», підтверджує Кодекс газорозпридільних систем. Про це нам у коментарі сказав начальник юридичного управління міської ради Олександр Шиба.

Згідно з дорученням депутатів, департамент ЖКГ міської ради разом з юридичним управлінням мають підготувати проект рішення щодо створення комунального підприємства, його винесуть на чергове засідання сесії міської ради 19 грудня.