Суд призначив лінгвістичну експертизу відеозапису про «захоплення» Румунією Буковини у 2022 році

18:54, 25 чер. 2019
 
Суд призначив лінгвістичну експертизу відеозапису про «захоплення» Румунією Буковини у 2022 році

Шевченківський районний суд Києва призначив лінгвістичну експертизу відеоролика про захоплення Румунією території Чернівецької області та частини Одеської області в альтернативній реальності 2022 року. Про це йдеться в матеріалах суду.

Експертиза була призначена за клопотанням Головного слідчого управління Служби безпеки, яке раніше відкрило кримінальне провадження через підготовку до злочину та підозру на посягання на територіальну цілісність України, а також публічні заклики до вчинення таких дій.

Нагадаємо, 26 травня на YouTube з’явилося аматорське відео про уявну окупацію Румунією Чернівецької та частини Одеської областей. На відео намальована схема нібито захоплення. У ньому наголошується, що каталізатором для таких дій може стати активізація бойових дій на сході України, аж до повномасштабного наступу російських окупаційних сил.

3 червня головний військовий прокурор Анатолій Матіос зібрав нараду керівників силових структур України через відео про окупацію. Ми сконтактували з автором ролика. Він надіслав нам матеріали, які використав у відео та підтвердив, що сам його змонтував. Дан Іонеску каже, що відео є частиною його фентезі-книги, написаної в жанрі альтернативної історії. Також він сказав, що поважає кордони України і її незалежність.

4 червня ГПУ відкрила кримінальне провадження щодо відео.

Фото: prm.ua