Як уникати мови ворожнечі: експертне обговорення на UA: БУКОВИНА

Як уникати мови ворожнечі: експертне обговорення на UA: БУКОВИНА

25 тра. 2021

У вівторок, 25 травня, на UA: БУКОВИНА відбулася дискусія «Мова ворожнечі: поняття, прояви, небезпека». Команда Суспільного долучилася до обговорення. 

Продюсер Чернівецької філії Суспільного Максим Волошин запросив представників громадськості поспілкуватися про те, як уникати мови ворожнечі, зокрема у матеріалах журналістів. Ініціював дискусію координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Богдан Бойко. Також до розмови долучився регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Мельников.

Читайте також: «Як удома» — Суспільний мовник Буковини запускає новий проєкт про нацспільноти Буковини

«Мова ворожнечі небезпечна тим, що ми інколи навіть не усвідомлюємо, які мовні конструкції, стереотипи чи ярлики використовуємо щодо різних груп, людей чи ситуацій. Подібні зустрічі допомагають журналістам тримати себе в тонусі при підготовці конфліктних матеріалів. Вдячний нашим партнерам за фахову лекцію та можливість «освіжити» власну теоретичну базу», — зазначив продюсер Чернівецької філії Суспільного Максим Волошин.

Богдан Бойко зауважив, що прояви мови ворожнечі в Україні негативно впливають на дотримання прав людини. Учасники обговорення дійшли згоди, що обов’язком журналістів, представників громадськості та влади є реагувати на прояви нетолерантності в суспільстві.  

«Вміння розпізнавати та реагувати на  відповідні інформаційні повідомлення є важливим вмінням журналістів. Сьогоднішній захід був спрямований на розкриття зазначеної теми. Ми маємо на меті більше інформувати суспільство, зокрема і нашу громаду, про недопустимість проявів мови ворожнечі»,  –  розповів Богдан Бойко.

«Коли напряму не можемо впливати на процеси, ми можемо підштовхнути учасників процесу до дотримання прав та свобод людини, якщо таке не вдається, то залишається  суд – як крайній захід.  Проте ми намагаємося допомогти вирішити проблеми все ж таки за допомогою діалогу. Гендерна рівність, права нацменшин, права дітей – ті теми, з якими працюємо у Чернівецькій області», – зазначив Леонід Мельников.

Нагадаємо, дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці, Інстаграмі та UA: Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.