День вишиванки та свідоме споживання: виїзна студія Суспільного UA: БУКОВИНА

День вишиванки та свідоме споживання: виїзна студія Суспільного UA: БУКОВИНА

20 тра. 2021

20 травня до Всесвітнього дня вишиванки команда Суспільного мовника Буковини організувала виїзну студію — «Земля для нащадків: як зберегти довкілля». Журналісти Суспільного Євгенія Гайфер та Інна Кубай, Інна Стефанець та Аліна Хрищук працювали з 12:10 до 15:00 у прямому ефірі телеканалу UA: БУКОВИНА.

Гостями виїзної студії стали екоактивісти, науковці та люди, які започаткували акцію одягати вишиванку у третій четвер травня. Співорганізатор Всесвітнього дня вишиванки Олександр Ткачук розповів в ефірі UA: БУКОВИНА про історію свята та про цьогорічні його особливості. Екоактивістка Наталія Жукова разом із екологом, доктором хімічних наук Яремою Тевтулем спілкувалися з ведучими Суспільного про екологічні проблеми та про те, як підвищити екосвідомість та зменшити шкідливий вплив на екологію кожному.

Окрім того, до виїзної студії Суспільного запросили етнографа Миколу Шкрібляка, який розповів про автентичні та неавтентичні традиції Буковини в контексті Дня вишиванки.

«Цьогоріч ми святкуємо 15 років Дня Вишиванки. Сьогодні свято, яке зародилося на одному із факультетів місцевого вишу, вже вийшло за межі області та країни і відзначається у всьому світі. Під час виїзної студії ми говорили про екологію та про збереження спадку нації, про те, чому варто продовжувати традиції, дбати про духовну та культурну спадщину», розповіла ведуча виїзної студії UA: БУКОВИНА Інна Кубай.

У перерві між розмовами зі спікерами, вступали етновиконавці: кобзар Юрій Фединський, виконавець на традиційних духових інструментах Максим Бережнюк, соліст та лірник Тарас Козуб, бандурист Святослав Силенко.

Про роботу на виїзній студії розповідає ведуча Інна Стефанець: «Виїзна студія про зв’язок екології та української вишиванки цьогоріч така ж різноманітна, як і світ вишиваних орнаментів. Нам вдалося дізнатися від Іванни Стеф’юк, методистки Буковинського центру культури і мистецтва, якою є етнічна екологія на території Буковини. Ольга Кметюк, засновниця бренду екоторбинок у Чернівцях, радила, як купувати екологічно. А Іван Онисько, екоактивіст, разом із донечкою Террою показував власним прикладом, що таке свідоме екологічне батьківство. Сподіваємося, за рік, вдягнувши вишиванку, кожна людина міркуватиме не лише про модні тренди, а й про свій особистий внесок у збереження довкілля».

Запис трансляції виїзної студії до Всесвітнього дня вишиванки можна переглянути за посиланням.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці, Інстаграмі та UA: Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.