«Як удома» — Суспільний мовник Буковини запускає новий проєкт про нацспільноти Буковини

«Як удома» — Суспільний мовник Буковини запускає новий проєкт про нацспільноти Буковини

18 тра. 2021

Щосуботи з 22 травня о 9:50  UA: БУКОВИНА розпочинає показ телепроєкту «Як удома»  —  історій про життя представників національних спільнот Буковини. Команда Суспільного мовника покаже один типовий день із життя кожного героя чи героїні проєкту. Повтор програми дивісться щонеділі о 19:00.

«Для мене дуже важливо, аби ми знали хто і чим живе у кожному регіоні, незалежно чи компакто там проживає нацспільнота чи дисперсно, адже перепис населення був у 2001 році і відтоді багато, що змінилось. Мені щастить на випадкові і важливі зустрічі. Минулого року, прогулюючись вуличками Чернівців, зупиняючись біля будівель, зустрічала і спілкувалась з представниками різних нацспільнот. Тому виникла ідея, розпочинаючи з Буковини розповідати історії українською мовою про про буденне життя нацспільнот і корінних народів кожного краю. Проєкти румунською мовою на UA:БУКОВИНА звісно залишаються, адже там найбільше проживає румунська спільнота. Цього місяця подібний проєкт стартує в Одесі», — розповіла Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центр мовлення національних меншин.

Це перші чотири історії громадського діяча Альберта Комарі, батько якого угорець родом із Берегового, художниці Наталі Барановської, котра має молдовсько-польське походження,  Станіслава Потаковського, лікаря із польсько-німецьким корінням, який  займається реабілітацією людей після важких хвороб, а також Арсена Гаспаряна, вірменина, тренера, що захоплюється східними єдиноборствами.

«Фактично це історії представників національних спільнот, які живуть поруч з нами, а ми можемо і не підозрювати про їхнє національне коріння. Герої проєкту діляться своїми вподобаннями, переживаннями, досягненнями. Уже в першому випуску ми розкажемо  про буковинця, батько якого угорець, мати — українка. А далі розповімо ще багато історій, не менш цікавих», — прокоментував продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин

Читайте також: UA: БУКОВИНА розповість про 5 Народних Домів до Всесвітнього дня культурного розмаїття

«Хто живе поруч із вами? Це можуть бути українські євреї, вірмени, румуни, поляки, угорці, німці…  Наш новий проєкт "Як удома" допоможе вам дізнатися про цікавих людей Буковини, пізнати їхні життєві історії та культурні особливості», розповіла редакторка проєктів UA: БУКОВИНА Анна Станкевич.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці та UA: Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.