UA: БУКОВИНА розповість про 5 Народних Домів до Всесвітнього дня культурного розмаїття

UA: БУКОВИНА розповість про 5 Народних Домів до Всесвітнього дня культурного розмаїття

13 тра. 2021

З 14 по 21 травня Суспільний мовник Буковини з нагоди Всесвітнього дня культурного розмаїття для діалогу та розвитку розповість у теле- та радіоефірі про Народні Доми Чернівців: єврейський, український, польський, румунський, німецький.

«У нашій області на вулицях міста з легкістю можна познайомитися з поляками, євреями, румунами, німцями чи угорцями. І це не завжди туристи! Чернівчани, так чи інакше, мають серед знайомих чи рідних представників різних національних спільнот. Це достатньо унікальна ситуація, якщо порівнювати з іншими регіонами центру чи південного-сходу України. У Чернівцях є щонайменше 5 Народних домів, які об’єднували і об’єднують громади задля реалізації соціальних та культурно-освітніх потреб. Усі активності спільнот впливають на місто, його розвиток, швидкість руху у тому чи іншому напрямку. Отож у цьому році Суспільний мовник Буковини досліджує, як національні спільноти впливали і впливають на Чернівці», розповів продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин.

Читайте також: Випуск проєкту «Відтінки України» від UA: БУКОВИНА у шорт-листі премії «Честь професії»

Команда UA: Українського радіо Буковина  розповість своїм слухачам про внесок різних національних спільнот у розвиток Чернівців. З 14 по 21 травня о 12:20 у радіоефір вийде п’ять  спеціальних випусків про народні доми Чернівців (єврейський, український, польський, румунський, німецький). Слухачі  UA: Українського радіо Буковина дізнаються про національні товариства та діячів, котрі змінювали Чернівці, впливаючи на культурні, соціально-економічні та політичні процеси. Над спецпроєктом працюють редакторки Олеся Жук та Аліна Хрищук.

«До Всесвітнього дня культурного різноманіття у межах проєкту "Точка дотику" разом з колегою Олесею Жук упродовж тижня будемо розповідати буковинцям про внесок національних громад у розвиток краю. До розмови запросили представників товариств та народних домів від української, польської, румунської, єврейської, німецької громад. Слухачі дізнаються про важливі історичні моменти їх становлення: видатні прізвища та значимі архітектурні об’єкти. Крім цього, почують, чим на сьогодні займаються товариства, звідки беруть кошти, чи змінилася їхня роль упродовж років та як співіснують з іншими», прокоментувала радіожурналістка Аліна Хрищук.

  

З 17 по 21 травня на UA: БУКОВИНА покаже телевізійний проєкт «Твій Народний дім». Це серія 2-хвилинних відео про Народні доми, які є у Чернівцях: їхню історію та те, як вони змінювалися від моменту їх заснування.  Відповідальні редактори, які працють над спецпроєктом   Ксенія Вербовська та Дмитро Сторож. 

«Чернівці зірка. Чому? Дуже просто, маючи свою історію, своїх видатних людей, свою вишукану архітектуру, але при цьому зберігаючи баланс та повагу між представниками різних національних спільнот. П’ятикутна зірка, яка світить у проміннях 5 Народних Домів. Отож, не пропустіть!» розповів редактор редакції регіонального контенту з тематики національних меншин UA: БУКОВИНА Дмитро Сторож.

Окрім того, команда Суспільного Буковини  ці історії озвучить румунською мовою та адаптує для радіоплатформи мовника.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у Фейсбуці, Інстаграмі та UA: Українському радіо Буковина, а також онлайн на сайті філії.