UA: БУКОВИНА аналізує роботу проекту #Звіти_наживо

UA: БУКОВИНА аналізує роботу проекту #Звіти_наживо

17 гру. 2018

У кінці грудня в ефір регіональних філій Суспільного вийде фінальна цьогоріч – десята програма #Звітів_наживо. Заплановані звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.  #Звіти_наживо – це всеукраїнський проект ГР «ЧЕСНО» і UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ, покликаний змінити застарілі принципи звітування представників влади на місцях. Проект має на меті показати глядачеві ефективність чи неефективність роботи представників місцевої влади, створити майданчик для здорової дискусії та надати живий зворотній зв’язок діям посадовців.

Впродовж року у ефір UA: БУКОВИНА вийшли дев’ять програм #Звіти_наживо, хоч і два випуски відбулись без посадовця. У студії Чернівецького Суспільного про результати своєї роботи чи вирішення місцевої кризової ситуації вже звітували депутати міських рад, керівники профільних департаментів ОДА та їхні заступники, керівники профільних департаментів міських рад та їхні заступники, керівники ОТГ.

Кожен випуск має чітку структуру, що включає оголошення теми, візитку, п’ятихвилинний звіт запрошеного гостя, інтерв’ю, сюжет про топ-проблему, обговорення теми за  участю експертів та запрошених у студію журналістів інших видань та телеканалів. Жителі регіону можуть долучитись до обговорення, зателефонувавши під час прямого ефіру у студію або поставити своє запитання на сторінці UA: БУКОВИНА у Facebook.

Євгенія Гайфер, редактор #Звіти_наживо: “До Звітів ми готуємося завчасно, запрошення надсилаємо майже за місяць. Як правило, здебільшого погодження спікера відбувається за 2 тижні до ефіру. Однак, бувало, що нам не підтверджували хто конкретно має звітувати, переносили, просили час на уточнення і в результаті готували ефіри в останній тиждень. Проте, всі 9 з 9 звітів пройшли. 2 з них без спікера в студії.

На Звіти про підготовку таборів до оздоровлення дітей, ми запрошували управління молоді та спорту Чернівецької ОДА, погодився прийти заступник директора управління Артур Боштан, але ввечері за день до ефіру відмовився. Нам нічого не залишалося, як виходити в ефір без спікера. Усі матеріали були підготовлені: сюжети, інфоргафіки, коментарі, запитання журналістів, в результаті 30 хвилинний ефір відбувся. До речі, після ефіру ми офіційним запитом відправили управлінню молоді та спорту Чернівецької ОДА усі запитання, які ми підготували, а коли отримали відповіді, оприлюднили їх на нашому сайті та сторінці у Фейсбук”.

Керівник творчої групи “Тема дня” Лілія Дутка: “В листопаді в нас завчасно був запланований звіт голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука. Попередньо все було погоджено, в день ефіру його терміново викликали в Київ, таким чином, звіт відбувся в телефонному режимі. (За кілька годин після звіту з’явився указ президента про звільнення Олександра Фищука). Однак, під час підготовки Звітів проблематично знайти експертів. Чернівецька область не велика, і відповідно фахівців які б моніторили, аналізували роботу тої чи іншої галузі, не багато. Якщо звертаємося до експертів з інших областей, то вони не завжди знають, якою є ситуація в Чернівецькій області.   

На нашу думку, проводити такого формату програми цікаво, динамічно, актуально. Ми побачили, що Звіти цікаві і для користувачів соціальних мереж, маємо стабільно високу кількість переглядів на наших сторінках в соціальних мережах”.

“«Звіти наживо» - це проект про демократичні цінності. Мова йде про підзвітність та прозорість діяльності органів державної та місцевої влади. Розмова в прямому ефірі про результати роботи чиновника важлива з огляду здійснення контролю громадою та здатністю вимагати реагування на конкретні проблеми”, — розповіла координаторка ГО «Центр UA” Ольга Обершт.

Переглянути всі 9 випусків можна за посиланням у відповідному плей-листі.

Випуски наживо транслюються на трьох платформах: телебаченні, радіо та на офіційній сторінці філії у Facebook.