«Відтінки України» на UA: Буковина — історії про представників нацспільнот

«Відтінки України» на UA: Буковина — історії про представників нацспільнот

13 сер. 2020

Редакції з тематики мовлення національних меншин з Одеси, Чернівців й Ужгорода завершують підготовку історій створення експонатів для інтерактивного музею культур нацспільнот на Суспільному. Уже з вересня глядачі регіональних телеканалів Суспільного побачать 24 сюжети «Відтінків України».

Читайте також: Для редакцій нацменшин Суспільного в регіонах стартує тренінг із режисерської та редакторської сценарної майстерності

«У проєкті хочемо показати повсякдення, таланти й вміння національних спільнот України, представники яких мешкають у різних її куточках: у гамірних містах і тихих селах. Усі їхні таланти як експонати плануємо зберегти в першому інтерактивному музеї культур нацспільнот, який відкриємо на Суспільному», — прокоментувала координаторка проєкту й керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима.

Зйомки UA: БУКОВИНА з героїнею із чеської спільноти Оксаною Черній

Зйомки UA: БУКОВИНА з героїнею з румунської спільноти Людмилою Скрипкою

«Кожен із нас є носієм генетичних кодів, про які ми навіть не підозрюємо, або ж навпаки — чітко усвідомлюємо. Та в будь-якому разі ми українці, часом різного походження. Це дає нам змогу бути унікальними. Історії всіх героїв, із якими я працювала, цікаві. Важливо було з кожним прожити день, щоб краще зрозуміти їх. У кожному герої надихало щось своє», — розповіла кореспондентка UA: БУКОВИНА Євгенія Гайфер.

 

Зйомки Віктора Колчара — героя німецької спільноти на Закарпатті

Журналісти Суспільного зібрали короткометражні документальні історії про талановитих представників різних національних спільнот країни: словацької, румунської, німецької, вірменської, ромської, угорської, болгарської, гагаузької, молдавської, єврейської, білоруської, польської, чеської, грецької, азербайджанської та караїмської.

Зйомки UA: ОДЕСА з героєм із болгарської спільноти Іллею Златовим

«Ми прокастингували вісімдесят одного героя. Це були годинні розмови відеозв’язком. Для участі в проєкті важливим фактором було вміння створювати щось руками, горіти своєю справою, цінувати свою національну культуру й поважати українську. Помітила, що після розмов із ними почала цитувати й переповідати їхні історії», — розповіла креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному Олена Кривенко.

Читайте також: «У фокусі наших проєктів завжди має бути людина», — керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного

Зйомки UA: ОДЕСА з героїнею з єврейської спільноти Інною Корсунською

«Ми знайшли унікальних представників національних меншин в Україні. Кожен із них талановитий у своїй справі, пам’ятає і передає культурні традиції свого народу, водночас цінує та поважає місце, де живе. Ці люди щирі й відверті. Наші герої мають свою історію становлення, і це важлива частина фільмів. Ми знімаємо їх удома, надворі, поруч із близькими й рідними, уся знімальна група на деякий час занурюється в життя героя. Мені особисто хотілося познайомитися з їхньою культурою і звичаями, побачити побут. Сподіваюся, ці історії мотивуватимуть наших глядачів», — зазначила кореспондентка UA: ОДЕСА Лейла Церковнюк.

Команда UA: ЗАКАРПАТТЯ на зйомках героя з німецької спільноти

«Ми вражені щирістю місцевих мешканців і казковими краєвидами цього гірського регіону. Особлива подяка голові товариства німців села Усть-Чорна Йосипові Горкавчуку за сприяння в зйомках. Я щаслива, що мала честь знімати фільм про Віктора Колчара. Наш герой — сильна особистість, невиправний оптиміст, талановита, відкрита людина з великим серцем, сповненим любові. Щиро вдячна всій знімальній групі за роботу: Олексієві Артем’єву, Віталію Коштурі й Олександрі Глущенко. Цікаво та приємно працювати в команді однодумців, коли кожен уболіває за результат», — поділилася кореспондентка UA: ЗАКАРПАТТЯ Олена Дей.

Нагадаємо, у своїй діяльності команда Суспільного керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.