ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг для журналістів UA: БУКОВИНА

ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг для журналістів UA: БУКОВИНА

24 кві. 2020

21-24 квітня Центр демократії та верховенства права провів 4-денний вебінар для журналістів Суспільного Буковини. Перший такий тренінг організували у Чернігові 4 березня.

«ЦЕДЕМ загалом планує провести чотири тренінги для журналістів регіональних філій Суспільного з питань законодавчих аспектів висвітлення виборів у ЗМІ та загальних питань про медіазаконодавство. Основними проблемами для ЗМІ є досягнення неупередженості та рівноваги під час висвітлення виборів, а також інформування про останні відповідні законодавчі положення. Ця діяльність забезпечить прозоре та об’єктивне висвітлення місцевих виборів 2020 року та покращить здатність журналістів орієнтуватись у своїх юридичних зобов’язаннях та правах», зазначила менеджерка освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права Ірина Кононова.

Продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин розповідає, що про необхідність подібного тренінгу для журналістів Суспільного мовника Буковини говорили з Ігорем Розкладаєм (експертом з медійного права) з кінця 2019 року, оскільки подібне навчання завжди актуальне.

«Минулий рік роботи нам показав де маємо прогалини у знаннях і що варто «освіжити». Раніше ми акцент робили на виборчому законодавстві, адже воно змінюється достатньо часто та на особливостях авторського права у журналістиці. У березні ми навіть домовилися про організацію таких лекцій на базі мовника у Чернівцях. Та обставини змінили формат на онлайн-зустріч. Особисто для мене це перший досвід участі у вебінарі. Вважаю, що подібні форми навчання будуть суттєво економити фінансові ресурси та дозволять оптимізувати час на навчання», прокоментував Максим Волошин.

Перша лекція вебінару відбулася у вівторок, 21 квітня. Медіаюристка Єлизавета Алексіюк розповіла про авторські права в журналістиці, при цьому, журналісти в онлайн-режимі працювали із реальними «кейсами», пов’язаними із авторським правом.

22 та 23 квітня разом із Ігорем Розкладаєм, головним експертом з медійного права Центру демократії та верховенства права, обговорювали законопроект «Про медіа», а також про  переваги, колізії та прогалини законодавства у сфері медіаправа.

Сьогодні, 24 квітня журналісти слухали лекцію «Інформаційне забезпечення і політична агітація» керівниці напряму «Верховенство право» ЦЕДЕМ Надії Шувар. Спікерка детально розповіла про права та обовʼязки представника медіа під час виборчого процесу та дня голосування безпосередньо.

Читайте також: Командна робота всіх регіонів — філії Суспільного в умовах карантину працюють як єдина міжрегіональна платформа

Протягом чотирьох днів учасники тренінгу отримували і зворотній зв’язок від експертів щодо висвітлення виборчого процесу місцевих виборів, які плануються у  поточному році, а також щодо повсякденної роботи у проєктах Суспільного.

Журналістка Євгенія Гайфер, яка брала участь у вебінарі розповіла:  «Постійне навчання та неформальна освіта для журналістів є сьогодні надзвичайно важливою. Зміна законодавчої бази, нові виклики сучасності та навіть попередній досвід роботи у виборчий період все одно вимагають від нас постійного навчання. Тому відеолекції від фахівців щодо політичної агітації, інформаційного забезпечення, а також практичні поради, як діяти на місцевих виборах за новим Виборчим кодексом були дуже цікавими та інформативними для мене».

Нагадаємо, що з 27 квітня Суспільний мовник запускає безкоштовні вебінари з розвитку особистісних навичок для всіх охочих. Академія суспільного мовлення організує серію тренінгів: від тайм-менеджменту до управління конфліктами