У Великодню ніч UA: БУКОВИНА транслював Пасхальну літургію із місцевого храму

У Великодню ніч UA: БУКОВИНА транслював Пасхальну літургію із місцевого храму

19 кві. 2020

У Великодню ніч понад 8 тисяч вірян подивилися трансляцію святкової літургії від Суспільного Буковини у мережі Facebook та ще 500 осіб переглянули її на YouTube-сторінці філії. Трансляція здійснювалася наживо із семінарської церкви Трьох Святителів, яка знаходиться на території колишньої Резиденції митрополитів Буковини та Далмації (тепер головний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича).

Всі охочі могли переглядати святкове богослужіння на трьох платформах Суспільного водночас: телеканалі, YouTube-сторінці та у Facebook. Ефір наживо розпочався опівночі та продовжувався до 03:40

Архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, який здійснював Великодню службу, розповів про особливість цьогорічної Пасхи: «Ми зустрічаємо Великдень в особливих умовах, так як Україна і увесь світ переживає нелегкі часи через коронавірус, ми не маємо права бути легковажними та мусимо дотримуватися санітарних норм і правил, щоб зберегти життя. Багато хто із сучасних християн каже, що не боїться коронавірусу, але це хибно, бо є слова Святого Євангелія, які говорять «Не спокушай Господа Бога твого».

За словами архієпископа Германа, Священний синод Православної церкви України благословив священнослужителів звершувати богослужіння за відсутності парафіян, щоб не наражати людей на небезпеку і зберегти людське життя. Разом з тим, парафіяни могли і  можуть долучитися до богослужіння через онлайн-трансляції.

 

 

Трансляцію протягом всього часу коментував Микола Шкрібляк – настоятель Свято-Покровської церкви, протоієрей, доктор філософських наук. Це його перший досвід коментаторського супроводу саме онлайн-богослужіння. Раніше, розповідає протоієрей  Микола, він режисував свята, театралізовані дійства, інколи сам писав сценарії літературно-мистецьких композицій, етнографічних свят і видовищ, а ще колись разом із студентами ставили «Довбуша» (за Ю. Федьковичем),  «Лісову пісню», Вертеп (ідейно-релігійний та історико-євангельський).

«Перший раз і, як на мене, вдалий досвід коментування у мене був у студії одного каналу, але за коментаторським пультом я був не сам, а з режисером і телеведучим (цікавим і знаючим предмет розмови), тому коментування проходило у діалогічній формі, а також уточнення один одного. Ситуацію час від часу вдавалося «вирівнювати» якимось реверансами у бік того чи іншого, згадками про якусь дотичну до предмету розмови подію, явище, постать», – розповів про свій попередній досвід коментаторства Микола Шкрібляк, – «Цього разу, чесно кажучи, емоції двоякі: з одного боку, ти розумієш наскільки це почесно – коментувати на масштабну аудиторію найвеличніші і найурочистіші Богослужіння, бо Великдень – це Свято свят, а з другого – трохи ніяково, бо все ж таки брак досвіду мені зрозумілий. Загалом це особливий період в нашому житті. І я гадаю, що цьогорічні Великодні свята увійдуть в історію під знаком перегляду Церквою інтернет-можливостей для звершення її соціально-просвітницької місії, здійснення місіонерської та пастирської діяльності завдяки радіо, телебаченню та онлайн-платформам».  

Продюсер Суспільного Буковини Максим Волошин  розповів про підготовку до цьогорічного святкового богослужіння: «Обов’язком Суспільного є реакція на події, що відбуваються сьогодні в Україні. Команда UA: БУКОВИНА просто виконує свою функцію – забезпечує інформаційну потребу значної частини вірян у Чернівецькій області. Проте, сьогодні трансляція Пасхальної літургії не тільки потреба, а і засіб, який може допомогти призупинити поширення коронавірусу. У цьому аспекті, я можу бути тільки вдячний моїм колегам, які попри небезпеку виконують свою роботу та представникам семінарської церкви Трьох святителів і адміністрації Чернівецького національного університету, на території якого знаходиться храм за допомогу в організації трансляції. Залишайтеся вдома, з Богом!».

Подивитися трансляцію всім, хто ще не встиг цього зробити, можна на сторінці за посиланням Суспільного Буковини у Facebook.

Нагадаємо, що команда телеканалу UA: БУКОВИНА у передвеликодній період відзняла серію релігійних відеороликів «Вдома з Богом». Настоятелі церков п’яти конфесій звернулися до вірян із закликами  молитися та єднатися духовно у період карантину.