У Чернівцях розпочався  музичний фестиваль «Червона рута»

У Чернівцях розпочався музичний фестиваль «Червона рута»

18 вер. 2019

1989 рік дав початок першому українському музичному фестивалю «Червона рута».

30 років тому прихильники української популярної музики започаткували «Червону руту» саме у Чернівцях, бо саме тут, на Буковині,  у містечку Кіцмань народився Володимир Івасюк, завдяки якому пісня про червону руту залунала далеко поза межами України. Фестиваль україномовної пісні і досі проводять раз у два роки, локація незмінна – Літній театр парку Шевченка.Цьогоріч церемонія відкриття фестивалю відбулася на Центральній площі міста перед Ратушею. А у Літньому театрі згодом відбувся концерт з програмою «Симфонічний Івасюк» за участю Національного симфонічного оркестру України, джаз-бенду, хору «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії та солістів-переможців фестивалю «Червона рута». 

У перший фестивальний день на виїзді з ПТС працювала команда Суспільного Буковини у складі режисера, операторів та журналіста. 

«На відкритті цьогорічного фестивалю виступив симфонічний оркестр України. Прозвучали пісні Івасюка в обробці Р. Мельника, оркестр звучав чудово. Хотілося ще працювати, але погода підвела, глядачів – людей прийшло мало попри те, що вхід був вільний», – розповіла режисера UA: БУКОВИНА Юлія Мілімонко.

Продюсер Чернівецької філії Суспільного Максим Волошин також прокоментував перший день фестивалю «Червона рута»:  «Для UA: БУКОВИНА це честь працювати на 30 ювілейному фестивалі «Червона рута». Ми очікуємо, що завдяки нашій роботі, відкриття фестивалю зможуть побачити глядачі в різних куточках України. Особисто для мене приємно, що наша філія долучається до формування культурного образу Буковини за межами нашого краю».

 Фестиваль триватиме до неділі включно. Участь в усіх заходах безкоштовна, вхід вільний.

Архівні відеокадри із першого фестивалю у програмі  «Доброго ранку, Буковино»  від 18 вересня.

Про те, яким був фестиваль 30 років тому дивіться відеоролик від UA: БУКОВИНА.