Два спецпроєкти UA: БУКОВИНА виграли в конкурсі від Суспільного

Два спецпроєкти UA: БУКОВИНА виграли в конкурсі від Суспільного

29 сер. 2019

Цієї осені в ефірі UA: БУКОВИНА вийдуть два регінальні спецпроєкти «Чернівецькі атланти» та «Бук: Маршрут», які були відібрані в перших двох хвилях конкурсу від Суспільного мовника.

Автори обраних ідей доопрацьовували свої матеріали з продюсером філії, а також  проводили експертизу проєктів із планово-економічним, юридичним і виробничим департаментами та технічною дирекцією Суспільного мовника. 

Проєкт «Загадки чернівецьких атлантів» — це історія будівель міста Чернівці та їхніх мешканців. Зйомки старих будинків Чернівців уже відбулися, а глядачі UA: БУКОВИНА матимуть можливість побачити його на екранах восени цього року. Планується показати 24 випуски на телебаченні, один раз на тиждень, хронометражем у 3 хвилини кожен випуск.

 «Загадки чернівецьких атлантів» — це короткі історії про неймовірні, древні будівлі міста та їх жителів. Ми вирішили розповісти нашим глядачам про ту спадщину, яка нам дісталася від минулих поколінь. Насправді, часто ми не цінуємо те, що маємо. Старі будівлі занедбані або ж обвішані рекламою магазинів. Значна частина нашої аудиторії навіть не уявляє на скільки місцеві «будівлі-атланти» цінні своєю архітектурною та історичною минувшиною. Маю надію, що цей контент обов’язково стане обмінним і Суспільні мовники з інших регіонів України також будуть транслювати телепроєкт «Загадки чернівецьких атлантів» у своїх ефірах. Саме завдяки подібному контенту ми плануємо підкріплювати багатогранність туристичного потенціалу нашого міста», — зазначає продюсер філії Максим Волошин.

Координаторка проєкту Надія Руснак розповідає: «Я в цьому проєкті працюю сценаристом. Це була моя ідея, котра виникла внаслідок розлуки з містом, адже довгий час я жила в іншому місті, тому й відвикла від краси Чернівців. Коли повернулася додому, то ніби побачила рідне місто заново і знову в нього закохалася, особливо в будинки, кожен з яких, образно можна назвати «Атлантом» — міцним і витонченим водночас, красивим і недосяжним, іноді вистражданим часом. Кожен Чернівецький атлант має свою історію, про яку ми знаємо, або вона нам невідома, бо є сокровенною таємницею якоїсь окремої людини, яка забрала її з собою у вічність. Хочеться, щоб глядач звернув увагу на цікаві речі, деталі яких, можливо не помічав раніше».

Ще один проєкт, який отримав пітчингове фінансування  «Бук: Маршрут». У вересні на екрани UA: БУКОВИНА вийде тревел-шоу, метою якого є показати туристичні «родзинки Буковини», ті які є вже давно відомими, та інші — на які нога туриста з різних причин не ступає.

«Бук: Маршрут» — це проєкт-стусан, для всіх, хто думає, що для подорожі необхідно багато. Це проєкт-навігатор для тих, хто хоче відвідати якесь круте місце на Буковині, але не знає як. Це проєкт-експедиція, в якому ми знайомимось з знаковими для області місцями і людьми, які творять туристичний бренд Буковини щодня. Головна ідея в процесі створення програми постійно розвивалась і видозмінювалась, адже на початку ми навіть не уявляли масштаб роботи — цікаві буковинські місця, про які люди розказують один одному, іноді навіть не мають не те що опису, чи інструкції для туристів, а й просто чіткого фото в інтернеті. Тому ми будемо показувати і всім давно відомі локації і шлях до них, а в деяких будемо телевізійними першовідкривачами. За 12 випусків програми ми побачимо як здійснюється мрія нашого героя — він здійснить навколобуковинську подорож до Паміру, і ця мрія вже стала нашою колективною»,   прокоментувала авторка ідеї Юлія Подкидишева.

«Ми розраховуємо, що зможемо показати ці проєкти не тільки в ефірі регіональних мовників, а й на загальнонаціональних платформах. Для продюсерів філій це новий виклик, адже, з одного боку, ніхто краще за них про свій регіон не розповість, а з іншого проєкти мають бути зрозумілі та цікаві й сусідам, аби привабити до себе туристів, привернути увагу найвищих щаблів влади чи просто — викликати гордість за свою країну та громадян», — сказала генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

За її словами, урізноманітнення ефірів філій завдяки виробництву на замовлення — наступний етап розвитку регіонального мовлення.

Нагадаємо, згідно з Концепцією розвитку регіонального мовлення до 2021 року заплановано розширення регіонального виробництва згідно з потребами аудиторії кожної області, зокрема завдяки співпраці з місцевими продакшенами. Це, окрім можливості урізноманітнити контент регіональних мовників, також сприятиме розвитку медіаіндустрії в регіонах, підвищенню конкуренції та, як наслідок, і якості контенту регіонального спрямування й професійного рівня медіафахівців у регіонах.