101-річна політув’язнена «Квітка» Домніка Гришин-Грищук — в інтерв’ю Суспільне Чернівці

101-річна політув’язнена «Квітка» Домніка Гришин-Грищук — в інтерв’ю Суспільне Чернівці

11 тра. 2023

У травні Домніка Гришин-Грищук із Вижниччини відсвяткувала свій 101-ий день народження. Вона розповіла Суспільне Чернівці про роки життя у Сибіру, де зустріла майбутнього чоловіка і те, як боролася за Україну, коли державності ще не існувало.

Читайте також: Другий півфінал Євробачення-2023: де дивитися та як голосувати 

У 18 років Домніка склала присягу на вірність України й стала зв’язковою УПА. Розповідає, що так сталося, бо мала підготовку з патріотичної проукраїнської родини.

«Як уже прийшла радянська влада, люди дуже гарно їх зустрічали. Це тому, що хотіли українців при владі, а тут прийшли наші “браття”. Що характерно — люди думали, що то українці, і всюди порозвішували українські прапори, через усю дорогу. А потім "освібодітєлі" як приземлилися, почали списки складати, наша родина туди потрапила», — каже Домніка. 

Під час тортур та на суді зв’язкова «Квітка» не видала нікого. За любов до України її заслали в Сибір, де вона провела 10 років. 

«Три дні вони мене тримали, відлупцювали, а потім додому відпустили, але сказали: "Ти ще подумай і потім розкажеш все". Через місяць почали арешти на нашому кутку, де ми жили. 20 людей забрали до Чернівців у тюрму. Почалися допити, я пів року була на допитах, але сказала: "Хай мене тут уб’ють, я нічого не скажу". Страшний суд, як вони знущалися», каже Домніка.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернівецькій області 一  це телеканал Суспільне ЧернівціУкраїнське Радіо Чернівці та цифрові платформи: