UA: БУКОВИНА підготувала спецпроект

UA: БУКОВИНА підготувала спецпроект "Код Буковини" до Всесвітнього дня вишиванки

13 тра. 2019

Протягом тижня до Всесвітнього дня вишиванки у програмі "Доброго ранку, Буковино!" Суспільний мовник знайомить телеглядачів з історіями буковинських вишиванок. Про вишиті сорочки розповідають народні майстрині-аматорки у коротких трихвилинних міжсюжетних відео.

"Саме у Чернівцях студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Юрія Федьковича започаткували відзначення цієї події. Наша команда вирішила підготувати спецпроект "Код Буковини", у якому народні майстрині із містечка Кіцмань розповідають про особливості старовинних та сучасних місцевих вишиванок. Спецпроект складається з восьми коротких серій, які також будуть доступні на нашій digital платформі"  розповідає продюсер Чернівецької філії Суспільного мовлення Максим Волошин.

Майстриня Діана Новак зауважує: "У кожній хаті Кіцманьщини була скриня, у скрині  сорочка, горботка, а весільний стрій зберігався усе життя. У кожної господині зберігалися робочі сорочки, недільні, у яких ходили до церкви, а також святкові".

"Не можна було показувати незавершену роботу, така думка існувала на Буковині. Бо бувають люди з різними поглядами. Хтось добром відноситься, хтось із задрістю, хтось любить те, що ти робиш, комусь не подобається, тому жінки завжди намагалися приховати свою роботу. Також не хотіли, щоб "відшивали" візерунок, бо кожна жінка прагнула, щоб її сорочка була найкраща, щоб її родина, чоловік, діти ті, хто одягає сорочку, були неповторними та красивими"  розповідає кіцманська майстриня Дар’я Стасюк.

Різноманітність кіцманських вишиваних сорочок можна побачити у відео

Раніше UA:БУКОВИНА показав записів музичних концертів Vincent Bourgeyx з Belle Vue та "Один в каное"