«Двері»: як кримський татарин, болгарка та словак допомагають Україні перемагати

«Двері»: як кримський татарин, болгарка та словак допомагають Україні перемагати

13 січ. 2023

Команда Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного продовжує розповідати про українців різного етнічного походження, які згуртувалися, волонтерять, відчиняють свої домівки для переселенців — у проєкті «Двері». Нові епізоди — про болгарку Ольгу Кічіджі з Одещини, яка спільно з односельцями в’яже одяг для захисників; кримського татарина Тімура Канаєва, котрий у Львові зорганізував волонтерський хаб; та словака із Закарпаття Антона Багіна, який допомагає переселенцям з інших регіонів від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Читайте також: Зворушлива історія прихистків в Ужгороді «Різдво у хостелі» — на місцевих каналах Суспільного

Болгарка Ольга Кічіджі відкрила двері свого дому, куди кожен може прийти й допомогти плести шкарпетки для ЗСУ. Зараз у її домашньому волонтерському хабі уже десять в’язальниць. Свою історію вона розповіла команді проєкту «Двері».

«Нехай би когось ці речі зігріли. Прагнемо хоч якось допомогти, щоб хлопці вижили, щоб вистояли, перемогли і врятували нас усіх від цього страшного ворога, який напав. Ми навіть й гадки не мали, що війна розпочнеться у двадцять першому столітті, тут, де ми жили тихо, мирно», — каже Ольга Кічіджі.

Жінка сподівається, що її ідею зі шкарпетками для захисників підхоплять й інші громади не лише Бессарабії, а й всієї України.

Читайте також: Письменник і дослідник з Одеси Володимир Саркісян — у проєкті «Межі»

«У мене є син, якого я не можу просто привезти до батьків і познайомити їх», — гірко зазначає ще один герой проєкту «Двері» Тімур Канаєв, кримський татарин, єдиний із трьох братів, який народився у Криму і перший, хто в Криму не проживає. 

Тімур навчався у Львові й після подій 2014 року так і не повернувся до рідного Криму. Після повномасштабного вторгнення долучився до волонтерської роботи. У співпраці з партнерськими організаціями, відправили майже 400 тонн продукції гуманітарної допомоги по всій Україні. 

«Пам’ятаю ті відчуття, коли це сталось — окупація Криму. Це саме той момент, коли в тебе немає нічого, ти відірваний від усього. Всі рідні залишились там,  — згадує Тімур Канаєв. — Нас в сім’ї троє, маю двох старших братів. Я єдиний, хто народився в Криму, і перший, хто в Криму не проживає. Я сам є внутрішньо переміщеною особою. Але себе таким не вважаю, тому що я у себе вдома, я — в Україні».

Тімур вірить, що повернеться до рідного Криму, адже робить все задля перемоги.

Читайте також: Іпотерапія для дітей з Маріуполя — історія волонтерки у проєкті «Двері»

Словак Антон Багін, ставши волонтером, відразу залучив друзів зі Словаччини, які організовували благодійні акції, концерти, де збирали кошти для українців. 

«Прийшла у наш двір війна і змінила насправді життя кожного українця, я так вважаю. Розпочалося вже інше життя: інші цінності, інші бажання, можливості. Так склалося, що від початку війни, ми з друзями згуртувалися, об’єднали свої зусилля. У перші дні, була велика потреба у так званих “коктейлях Молотова”, були ці різні “їжаки”, які з металу виробляли хлопці», — згадує Антон Багін. І додає: — Ніколи б не подумав, що мир є настільки важливим, і таким цінним».

Антон розповів Суспільному, як за підтримки держави та Кошицького краю організували акцію «Кухарі без кордонів» і нагодували близько 1000 переселенців гуляшем.

Проєкт «Двері» Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного виходить на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення, у національному марафоні «Єдині новини #UAразом», на телеканалі Суспільне Культура та ютуб-каналі Першого. 

Проєкт Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного «Двері» охоплює вісімнадцять документальних історій людей, які, допомагаючи іншим, наближають спільну перемогу й виборюють право на майбутнє мирне життя в Україні.  Українська земля у різні часи прихистила представників різних нацспільнот, тепер їхні нащадки допомагають із прихистком українцям, які рятуються від війни. 

Попередні історії проєкту можна подивитися за посиланням.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.