«Спільна мета» — на Суспільному стартував цикл інтерв’ю з румунами Буковини

«Спільна мета» — на Суспільному стартував цикл інтерв’ю з румунами Буковини

6 вер. 2022

В ефірі Суспільне Чернівці стартував цикл щотижневих інтерв’ю «Спільна мета» про виклики, проблеми й процеси, які відбуваються у житті румунської національної спільноти краю та впливають як на громаду, так і на регіон.

Це спільний проєкт філії та Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного. Дивитися інтерв’ю можна щонеділі о 10:30 в ефірі телеканалу Суспільне Чернівці та на ютуб-каналі Суспільне Чернівці. Онлайн-трансляція — на сайті філії.  

Кожен випуск складається з двох інтерв’ю з представниками різних інституцій, органів місцевої влади, громадянського суспільства, які водночас належать і до румунської спільноти.

Героями першого випуску програми стали голова Новоселицької об’єднаної територіальної громади Марія Нікоріч та студентка медичного університету, етнічна румунка Лоредана Івашку, яка склала мультипредметний тест з української мови на максимальний бал.

В інтерв’ю Марія Нікорич розповіла про проєкти опалення й теплопостачання, які реалізовувала громада, де замість газу — дрова або електрика. 

Лоредана Івашку поділилася з ведучою досвідом розв’язання тестів під час тривог і власним свідомим вибором здобути освіту в Україні. 

«Незважаючи на те, що в нашій країні йде війна, я прийняла рішення залишитися вдома, зі своєю родиною, та продовжити навчання тут, у медичному університеті за спеціальністю "Стоматологія"», — каже Лоредана. 

Темами наступних випусків обрали підготовку Чернівецьких ОТГ до опалювального сезону, готовність лікарень до нової хвилі Covid-19 та підготовку шкіл до навчання в румуномовних громадах Чернівецької області.

Читайте також:  Відтінки України та нашої боротьби. Добірка історій про нацспільноти від Суспільного

За словами керівниці Координаційного центру мовлення національних меншин Анастасії Гудими, Суспільне як соціально відповідальний мовник створює мовами національних спільнот майданчик для діалогу на суспільно важливі теми. Зокрема для румунської спільноти, яка є однією з найчисленніших в Україні. Так, великі громади етнічних румунів можна зустріти на Закарпатті та Буковині.

«Українські румуни, які переважно проживають у селах чи маленьких містечках, мають безліч проблемних побутових питань, спільних з українцями не румунського етнічного походження: підготовка і робота шкіл, опалювальний сезон, життя вимушених переселенців у регіоні, забезпечення пальним медичних закладів тощо, — каже Анастасія Гудима. — У майбутніх інтерв’ю румунською мовою об’єднуємо всі питання, спілкуючись як з надавачами послуг, так і з їх користувачами. Усі розмови будуть субтитровані українською мовою, а румуномовна аудиторія у світі зможе дізнатись про життя в Україні, переглянувши випуски в ютубі. Надалі плануємо запустити інтерв’ю угорською мовою для українських угорців Закарпаття».

Продюсер Суспільне Чернівці Максим Волошин вважає, що в умовах війни потрібно швидко трансформуватись і бути готовим оперативно реагувати на потреби аудиторії. 

«Зараз ми продовжуємо зміни: запускаємо медіапроєкт про важливі події у румуномовному середовищі Буковини та неймовірних людей, які надихають, дивують, спонукають мислити й розвиватись. У першому випуску — про підготовку шкіл до роботи в умовах війни та до опалювального сезону у румуномовному районі. Також наша ведуча Маріанна Струц у другій частині програми поспілкується з випускницею, етнічною румункою, яка набрала максимальні 200 балів з української мови на мультипредметному тесті», — каже продюсер Суспільне Чернівці Максим Волошин.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке створює проєкти українською мовою про національні спільноти й корінні народи України та мовами нацспільнот, які є невіддільною частиною українського народу.

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяння збереженню та використанню мов нацменшин, знайомство соціуму з їхніми культурами, а також створення, розвиток й поширення контенту про національні спільноти та корінні народи. Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

Оперативні новини від Суспільне Чернівці — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: