Трансляції найцікавіших подій та репортажі Суспільного з Meridian Czernowitz: де подивитися

Трансляції найцікавіших подій та репортажі Суспільного з Meridian Czernowitz: де подивитися

6 вер. 2022

У Чернівцях відбулася одна з найбільших літературних подій в Україні цього року — ХІІІ Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz. До столиці Буковини приїхали автори з Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ізраїлю. Суспільний мовник традиційно став генеральним інформаційним партнером заходу. Протягом трьох днів команди Суспільне Чернівці й Радіо Культура працювали на виїзних студіях біля Літературного целанівського центру, що на вулиці Ольги Кобилянської, та інших локаціях фестивалю — здійснювали прямі включення, трансляції та записували інтерв’ю з учасниками поетичних читань. 

«Ми записали 5 інтерв’ю: з директоркою міжнародних поетичних читань Євгенією Лопатою про Meridian Czernowitz; хто і що формує смисли у творчості молодих авторів Буковини — з буковинським поетом та реп-виконавцем Олегом Осташеком; про культуру книжкового дизайну в Україні говорили з книжковим дизайнером та ілюстратором Миколою Леоновичем; письменник, есеїст, перекладач Олександр Бойченко розповів нам, що має робити письменник під час війни, а українська письменниця, співачка й журналістка Ірена Карпа — про інформаційну присутність України за кордоном. Незабаром телеверсії цих інтерв’ю — і на регіональних мовниках Суспільного», — розповів продюсер Суспільне Чернівці Максим Волошин.

Організатори й учасники читань об’єднали зусилля заради спільної мети — підтримати захисників України та зібрати кошти на потреби ЗСУ. Через повномасштабне російське вторгнення в Україну, формат заходу було змінено — цьогоріч відбулися лише літературні читання, а не фестиваль, як минулими роками. 

«Поети, які приїхали до нас читати вірші під час війни, й читачі, які готові слухати поезію під час війни, — також ресурс, хоча й іншого ґатунку. Поезія не може воскресити вбитих, але доки лунають вірші, ресурс надії не вичерпається», — наголосив президент літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев.

Фокусною темою цьогорічних читань обрали «Діалоги про війну» — письменники й письменниці говорили про це явище, його масштаби, культурний фронт і про те, як народжується творчість під час війни. Команда Суспільного інформаційно підтримала серію публічних інтерв’ю під однойменною назвою. Так, в перший день читань, ведуча Радіо Культура, письменниця й поетеса Олена Гусейнова модерувала публічний діалог за участі поета та перекладача Андрія Бондаря, а 4 вересня — з поетесою Катериною Калитко. Виконавча продюсерка Радіо Культура, перекладачка та письменниця Ірина Славінська 3 вересня провела публічний діалог з режисеркою та письменницею Іриною Цілик. Трансляції інтерв’ю відбувалися наживо на фейсбук-сторінці Радіо Культура, а також їх можна було почути в ефірі Радіо Культура 3 та 4 вересня о 16:00.

Саме таким чином, говорить Ірина Славінська, команда Радіо Культура допомагає почути голоси улюблених письменників і письменниць тим, хто через непросту воєнну ситуацію не має змоги особисто долучитися до літературних та мистецьких подій, які відбуваються у різних регіонах України.

«Для нас важливо тримати це чуття єдиної родини в колі нашої аудиторії. Разом слухаємо поезію, разом говоримо зі знаковими автор(к)ами, разом проживаємо непрості воєнні будні. Думаю, це одна з важливих задач Радіо Культура у воєнній реальності. Досягти цієї цілі ми змогли завдяки співпраці з усіма платформами Суспільного. Разом, працюючи однією командою, ми сильні», — розповіла виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська.

Також Ірина Славінська та Олена Гусейнова поспілкувалися з прозаїком, поетом, журналістом, правозахисником Ігорем Померанцевим, письменницею, співачкою, журналісткою Іреною Карпою, письменником, літературним критиком, перекладачем Олександром Бойченком і поетом, перекладачем, романістом Андрієм Любкою. Записи цих діалогів можна буде побачити на телеканалі Суспільне Культура у період з 19 по 25 вересня. 

Перегляньте, як це було: нижче — лінки на матеріали й трансляції Суспільне Чернівці з фестивалю: 

Нагадаємо, що Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

Оперативні новини від Суспільне Чернівці — на сайті Суспільне | Новини та на діджитал-платформах: