Від політичних дебатів до музичних новинок: підсумки роботи команди Суспільне Буковина у 2021 році

Від політичних дебатів до музичних новинок: підсумки роботи команди Суспільне Буковина у 2021 році

6 січ. 2022

У 2021-му команда Суспільне Буковина оперативно інформувала читачів, телеглядачів та радіослухачів про головне в регіоні, проводила прямі трансляції, готувала  спецпроєкти, інформаційно підтримувала суспільні  події, сприяла появі документальних фільмів, запустила подкаст про впливових жінок, ініціювала телевізійні звіти очільників громад та опозиції, проводила щоденне експертне обговорення найрізноманітніших проблем.

Творчий напрямок роботи: від бруталізму до різдвяної музики

Команді вдалося реалізувати проєкти які перемогли у конкурсі «Створюй з Суспільним» та у кооперації зі локальними продакшенами, радійні проєкти, масштабні проєкти, які були позаплановими.

Проєкт «Радянський бруталізм»  — це можливість переосмислити радянську архітектурну та мистецьку спадщину. Архітектура та мистецтво цього періоду може не давати відповіді на питання минулого, але точно дають можливість спробувати знайти їх. Це експедиція, яка розпочинається з Чернівців і триває близько 5 тисяч кілометрів всією Україною. З 1 листопада у етері регіональних мовників Суспільного.

«Ок, я тобі поясню англійську» експлейнер про вивчення англійської мови (2 сезон) для дітей. Виникла ідея простою мовою, з великою кількістю графіки та картинок поспілкуватися з дітьми завдяки «екрану». Цей проєкт не просто «загуглити інформацію в інтернеті і озвучити у кадрі», а це ґрунтовна робота з експертами у сфері вивчення іноземних мов молодшими дітьми. Проєкт набрав понад 5 тисяч переглядів на YouTube.

 Міжрегіональний проєкт «Відтінки України»  —  історії про життя, який команда виготовляла у кооперації з Закарпатською та Одеською філіями під керівництвом Координаційного центру мовлення національних меншин. Саме у цьому проекті ми виготовили серію про дизайнера Маріна Гуралюка, яка потрапила у шорт-лист премії «Честь професії-2021» в номінації «Найкраще інтерв’ю» для локального медіа. Проєкт набрав близько 2 мільйонів переглядів у соціальних мережах.

Новий проєкт UA: БУКОВИНА про національні спільноти краю  —  «Як удома». У проєкті команда проживає 1 день з поляками, євреями, німцями, румунами, молдованами, угорцями і показуємо це нашим глядачам.  

Зняли два документальні фільми у співпраці зі стороннім продакшеном

 «Цидулки про гуцулів»  —  це 58 хвилин життя гуцулів у горах. Суспільне показало глядачам зі всієї України без прикрас — як сьогодні жити у горах і як там люди зберігають традиції. Важливими елементами у підготовці фільму були: відбір героїв та пошук фокусів тем, які досліджувалися у житті героїв аби максимально передати невимушену атмосферу та побут спікерів. 

 «Свої: українці у Молдові»   це експедиція прикордонними селами Молдови, у яких, здебільшого, проживають українці. Журналісти проєкту показують, як українці зберігають власну національну ідентичність, з якими проблемами зустрічаються у повсякденному житті і чи підтримує їх держава Україна. Фільм зараз на стадії постпродакшену. 

«Виборчий округ: Дебати». Починаючи від участі у розробці формату та адаптації його під умови регіону, команда Суспільне Буковина подолала неймовірний шлях до старту проєкту в ефірі. 

Понад 50 тисяч переглядів дебатів тільки у соціальних мережах та ретрансляція на всіх місцевих телеканалах та частині медіамайданчиків у мережі Інтернет. Вперше у такому форматі місто і область побачила чесні дебати двох претендентів на посаду міського голови. 

Проєкти Українського радіо Буковина

Майже на 90% оновлено радійну команду Українського радіо Буковина. Вдалося залучити зірку європейського масштабу – кантрі-виконавця Sasha Boole. Сашко станом на сьогодні виготовив сезон радіопроєкту «З пилу в ефір», де автор у форматі інтев’ю з «креативним класом» з  різних куточків України оживили радійний архів мовника і впродовж бесід про життя, роботу та творчість в Україні слухали пісні у виконанні зірок буковинської естради 70-80-х років. Сьогодні Сашко виготовляє на Українському радіо Буковина радіопроєкт «Не про музику» (інтерв’ю з виконавцями з різних куточків України, яких не почуєш на комерційних радіостанціях. Проєкт присвячено 30 річниці Незалежності України).

Команда радіо крім базових щоденних радіопроєктів «Точка дотику», «Прайм-тайм» та «Діалог дня» (румунською мовою), готує спецетери, спільні етери з іншими філіями у рамках проекту «Вся країна» та авторські проекти, які можна послухати на хвилях Українського радіо Буковина.

У вересні 2021 року журналісти стартували з наступними проєктами: «Не про музику», «Червона книга Буковини», радіоблог «Хороша мама», «Бібліотека румунських творів» (румунською мовою),  «Їжте здорово», «Зелений задвірок», «Актори Буковини», «Як правильно?», «Готуємо разом: румунська кухня» (румунською мовою).

 

Команда продовжує виготовляти для радійної платформи: проєкт дебатного формату «За та Проти», спортивний проект «2-1», проєкт про місцевих виконавців «Музичний путівник», «Екомислення», проект у якому місцеві письменники начитують власні твори «Читаємо, слухаємо», «Твій лікар» та «Музстілець» (румунською мовою).

 Підготували також спільний проект «По-сусідському з Дністром» разом з Івано-Франківською, Хмельницькою та Тернопільською філіями.

У 2021 вийшла серію виїзних студій з міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz у співпраці з Радіо Культура; команда організувала прямоефірну студію з  Форуму інклюзивності у Чернівцях; прямоефірну студію з центру міста до Дня вишиванки, підготували серію спецетерів до дня Незалежності України «Головне за перші 30: Буковина», створили серію коротких міжпрограмних роликів під назвою «Шум твого міста» про повсякденне життя буковинців, зняли концерт «Колядки для сопілки з оркестром» за участі Ахтема Сеітаблаєва та Уляни Горбачевської.

Телетрансляції з місця подій та партнерства філії

У 2021 році Суспільний мовник Буковини забезпечував записи та прямі трансляції подій з Чернівців та Чернівецької області:

Члени команди Суспільне Буковина проводили навчальні та просвітницькі заходи, зокрема про те, як розповідати історії людей з інвалідністю та обговорювали тему інклюзії із експертами. А також розповідали представникам громад про те, як краще комунікувати зі ЗМІ.

Робота відділу новин та діджитал-команди: шукали унікальні історії та розповідали їх 

Команда Суспільне Буковина опановує нові формати. Зокрема цього року запустили подкаст про жінок Буковини  —  «Вагомі». Слухати його можна на усіх подкаст-платформах за посиланням. 

«Виросли всюди телеграм, інстаграм та фейсбук. Зробили інтерв’ю з владою та опозицію, чого не було в інших чернівецьких медіа. Зробили десятки історій, які зібрали понад мільйон стартових переглядів у фейсбук», — зазначила керівниця діджитал-відділу Олена Дуняк.

Цього року команда Суспільне Буковина:

Відео Суспільне Буковини які дивилися найбільше – тут.

Адміністративно-технічна робота

В 2021 році адмінблок працював над поліпшенням умов праці співробітників:

  • Здійснено поточний ремонт коридорних приміщень та кабінетів, зокрема, стратегічний ремонт з метою переїзду ньюзруму в опенспейс.
  • Забезпечено створення резервів для безперебійної діяльності серверної апаратної.
  • Здійснено роз’яснювальну роботу про важливість вакцинації, як наслідок — 98%працівників вакцинувалися.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Буковини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Буковина у фейсбук-мережі, інстаграмі та  Українському радіо Буковина а також онлайн на сайті філії.