Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти з Буковини втілять у 2022-му

Переможці відбору «Створюй із Суспільним»: які проєкти з Буковини втілять у 2022-му

20 гру. 2021

20 грудня оголосили імена переможців відкритого відбору творчих проєктів у межах програми «Створюй із Суспільним». Конкурсна комісія відібрала 74 проєкти зі 111 рекомендованих до захисту. У 2022 році їх реалізовуватимуть локальні продакшени та покажуть на регіональних телеканалах Суспільного.

Із Чернівецької області відібрали п’ять проєктів

«Радий, що наступного року зможемо збільшити виробництво регіонального контенту. Маємо 2 проєкти-переможця: "Ніколи знову. Трагедії Буковини XX століття" та "Хочеш порибалити?". Перший формат є важливим та грунтовним, який дозволить нам поговорити про трагічні сторінки нашої історії та переосмислити їх. У проєкті "Хочеш порибалити?" ми будемо рибалити у різних куточках Буковини з відомими жителями краю. Глядачі зможуть дізнатися про стан справ у сферах, які представляють наші гості, а також дізнатися про різні види рибалки та де можна ловити рибу у Чернівецькій області. Також ми маємо можливість реалізувати ще 3 проєкти за додаткового фінансування та доопрацювання»,  — розповідає продюсер Суспільне Буковина Максим Волошин.

Загалом по всій Україні 39 проєктів успішно пройшли фінальний етап відбору — захист перед комісією з центрального офісу мовника — і готові до реалізації. Ще 35 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. До нього увійшли ті проєкти, що вирізняються яскравою ідеєю або енергією команди, однак у поданому форматі не готові до реалізації або потребують додаткового фінансування. Для них Суспільний мовник запропонує допрацювати ідеї за менторства продюсерів Суспільного. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку. 

Цього року на конкурс «Створюй із Суспільним» подали  193 ідеї проєктів з усіх регіонів України.

До складу комісії, що приймала захист проєктів у центральному офісі Суспільного, увійшли: Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного, голова Комісії; Марія Заіченко, виконавча продюсерка дирекції регіонального мовлення Суспільного, заступниця голови Комісії; Ярослав Лодигін, член правління Суспільного, відповідальний за платформу телебачення; Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному; Павло Коробчук, директор департаменту цифрового контенту та соцмереж дирекції цифрових платформ; Сергій Кривошея, директор департаменту маркетингу та реклами дирекції телебачення; Дарія Петрик, начальниця управління виробництва та програмування регіонального контенту департаменту управління регіональним контентом дирекції регіонального мовлення.

«Найбільше мене тішить у цьому відборі те, що, крім наших уже сталих партнерів, до нас почали приходити нові виробники, які мали попередній досвід виробництва контенту за грантової чи комерційної підтримки. Дехто відмічає, що наші конкурси — більш прискіпливі та вимогливі, і я погоджуюся з цими твердженнями, адже наша команда розуміє всю цінність використання грошей платників податків», — переконана Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного.

Нагадаємо, програма «Створюй із Суспільним» розрахована на проєкти загальною вартістю реалізації від 50 000 до 1 000 000 грн на один проєкт. У 2019 році на відкритому конкурсі відібрали 34 ідеї проєктів для регіонального мовлення, у 2020-му — 68 ідей телепрограм. З 18 серпня до 30 вересня 2021 року тривало приймання заявок на відкритий конкурс ідей «Створюй із Суспільним». Потім регіональні команди Суспільного провели технічний відбір і пітчинг ідей. 

Mісцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення