Як у Легедзиному знімали кіно — прем’єра на Суспільному

Як у Легедзиному знімали кіно — прем’єра на Суспільному

15 гру. 2021

18 грудня, о 13:40 в ефірі телеканалу UA: БУКОВИНА а всіх регіональних телеканалів Суспільного покажуть документальний фільм «Сільське кіно Владислава Чабанюка». Авторка ідеї — продюсерка Черкаської філії Олена Баніна. Стрічку для Суспільного відзняв Олексій Хуторний.

«Є теми і герої, до яких час від часу повертаєшся. Так було і з Владиславом Чабанюком. Курйозність ситуації полягає  в тому, що ми ніколи не зустрічались. Але багато років я з інтересом спостерігала за тим, що відбувається в історико-культурному заповіднику “Трипільська культура”  за толоками  і народними святами, за розвитком музейної справи. Інколи ми готували про це сюжети чи програми. Так само багато років я знала про існування аматорської студії “Мальва”, кілька разів передивилась стрічку Ганни Яровенко “Кіноманія” і у 2018-му  чекала виходу на екрани “Чорного козака”. Напевно, саме вихід стрічки мотивував повернутись до історії про “сільський кінематограф”. Захотілось про це більше дізнатись самій і розповісти іншим», — розповідає продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна.

Читайте також: «Це можливість масштабувати наші розслідування і вийти на новий рівень», — Єлєна Щепак про конкурс «Створюй з Суспільним»

Герої фільму Владислав Чабанюк і Микола Кулик. Вони змогли запалити ідеєю знімати кіно не тільки дітей з кіногуртка, а й всю громаду села Легедзине. У 1993 році створили студію аматорського кіно «Мальва». Відтоді вже мають 30 фільмів. Серед них — «Яничар», «Яблука доспіли», «Вирій», «Ойра», «Чорний козак». Саме стрічка «Чорний козак» стала першим українським фільмом, який знімали толокою.

Владислав Чабанюк
Микола Кулик

«Владислав Чабанюк — колись вчитель історії, тепер — директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» у селі Легедзине, — розповідає Олексій Хуторний. — На початку дев’яностих почав займатися кінематографом без грошей, без техніки, без апаратури — все на ентузіазмі, на саморобних засобах для монтажу. Знімав художні фільми історичної тематики. Я не знав про цей напрям Владислава, а коли дізнався і прочитав кілька статей — був шокований, як не чув про таке».

Владислав Чабанюк сам писав сценарії до своїх фільмів, разом із Миколою Куликом вони придумували пристрої для монтажу, схеми накладання потрібного звуку. Зі спеціальної техніки мали тільки камеру, яку подарував колгосп.

«Кіно — це дуже затратне виробництво, потрібно багато грошей і ресурсів, а Владислав робив це завдяки своїй великій ідеї, сам придумував сюжети. Такий своєрідний “сільський Голлівуд”, побудований на ентузіазмі й любові до кіно, — додає Олексій Хуторний. — Спочатку працював зі школярами й жителями села. Чим більше прокачував свої скіли — тим більше додавалося людей на зйомках. В останньому фільми “Чорний козак” з усієї України з’їжджалися актори: професійні й аматори».

«Чорного козака» знімали 10 років (2008-2018), долучилися до роботи близько 500 учасників. Знімальні павільйони — ліси, поля і луки рідного села.

«Це такий приклад, що надихає, про те, коли людина, якщо чогось дуже хоче, то їй потрібна тільки жага, пристрасть і впевненість, — зазначає Олексій Хуторний. — Думаю, наш документальний фільм буде корисний людям, які люблять кіно, цікавляться ідеями кіно, кому потрібен приклад людини, яка йде до своєї мрії не зважаючи ні на що».

«Чорного козака» показали у кінотеатрах України. А чи заробляють натхненники сільського кіно на своїх фільмах, де отримують визнання їхні роботи, де беруть гроші на кіновиробництво — дивіться у документальному фільмі «Сільське кіно Владислава Чабанюка» вже 18 грудня на Суспільному.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення