Історії перемог у боротьбі за свої права — у проєкті «Правдоборці»

Історії перемог у боротьбі за свої права — у проєкті «Правдоборці»

8 жов. 2021

9 жовтня о 20:05 в ефірі всіх регіональних каналах Суспільного, стартує проєкт від команди з Дніпра «Правдоборці», який став переможцем відкритого відбору «Створюй із Суспільним» торік.

«Правдоборці» — історії людей, постраждалих від збройного конфлікту, які зіштовхнулися з порушенням власних прав, але не здалися та вступили в боротьбу з системою: відстоювали правду в судах, виступили проти бюрократії чиновників чи недосконалого законодавства. Це розповіді відважних та сміливих, які, попри обставини, здобули перемогу.

«Часто після двох-трьох невдалих спроб добитися справедливості ми опускаємо руки. Проєкт покаже людей, які не завдяки, а всупереч обставинам йшли вперед та відстоювали свої права до останнього і в результаті здобули перемогу. Це життєствердні історії, які ламають стереотипи, допомагають подивитися на проблему іншими очима та заряджають мотивацією робити перші кроки для захисту своїх прав самим, або за допомогою правозахисників», — говорить  керівниця проєкту Ольга Божко

Усі герої проєкту «Правдоборці» — це люди, які мають власні історії боротьби за свої права, де результат зусиль — розв’язання проблеми. Кожен з них не боїться ділитися досвідом, розуміючи, що може допомогти іншим.

«Працюючи над цим проєктом з командою, хотілось уникнути марної надії, де чийсь успішний кейс міг вселити абсолютну віру іншим. Але кожна ситуація дуже індивідуальна, тому це історії-прецеденти, — говорить продюсер Суспільного Дніпра Влад Зінкевич. — Ці люди пробують відстояти права інколи першими. Ці прецеденти, якщо не стануть дорожніми картами для інших, то точно будуть поштовхом-мотивацією боротися за те, що гарантовано законом. Під час перегляду цих людських історій часом наверталися сльози. Війна, яка триває 7-ий рік, торкається кожного, а ці люди торкнуться і ваших сердець».

Проєкт покаже героїв, які зверталися до правозахисних організацій, і тих, хто боровся самотужки. Так, Богдан Кириченко, ветеран, переселенець, доброволець, постраждалий на війні, після повернення із зони бойових дій домігся від держави власної квартири, бо його житло залишилось на окупованій території. Друга перемога — відстояв у трирічній судовій боротьбі своє право на землю. Зараз Богдан бореться за те, щоб не проходити щорічно бюрократизовану процедуру — підтвердження групи інвалідності. Після війни захопився малюванням: створив серію картин про вихід з Іловайська.

Ще один герой проєкту «Правдоборці»  — Сергій Бойко, захисник Донецького аеропорту. Після повернення до мирного життя відстояв право ветеранів на пільговий проїзд у Кривому Розі. Ініціював житлову програму, за якою 67 учасників бойових дій у місті отримали квартири. Зокрема усі ветерани з інвалідністю.

Онлайн проєкт можна переглянути після прем’єри — в записі на ютуб-каналі  Суспільне Дніпро.