«Ранок на Суспільному» в Одесі: як це було

«Ранок на Суспільному» в Одесі: як це було

8 вер. 2021

Новий телевізійний сезон команда міжрегіонального токшоу «Ранок на Суспільному» розпочала по-особливому: у виїзній студії проєкту в Одесі. З 23 серпня до 3 вересня  ведучі виходили у прямий ефір просто неба біля Одеського національного академічного театру опери та балету. 

Читайте також: Осінні телепрем’єри на регіональних телеканалах Суспільного

Команда готувала найсмачніші національні сніданки спільнот України, «запалювала» мультинаціональний танок на Потьомкінських сходах, запускала хвилі флешмобів і зустрічала ранки з тими, хто вміє це робити якнайкраще.

Шеф-редакторка «Ранку на Суспільному» Наталка Волянюк розповіла, що «нові ідеї народжувались прямо на летючці зі швидкістю морського шторму! З такою ж швидкістю — реалізовувалися».

«“Ранок на морі” вийшов драйвовим творчим експериментом. Незвичний склад ведучих: перший ефір у парі з Олександром Єльцовим ми запросили провести корінну одеситку — спецкореспондентку з Одеси Оленку Голду (хто як не вона професійно закохає Україну в Одесу!) Далі в ефір вийшов чоловічий дует — Віктор Дяченко та Олександр Єльцов. Чоловіки завзято експериментували: Саша вийшов на сцену Оперного, Вітя взяв до рук паличку диригента. Наступний тиждень до нього як ведуча приєдналась спецкореспондентка з Харкова Світлана Стеценко. Вона приїхала особисто навчити нас плогінгу, яким захоплюється, — розповіла Наталка Волянюк. — Найулюбленіша фраза “Ранку на морі” — "А давайте? Давайте!" керувала всім. Досвід неймовірний, тому команда вже складає маршрути — де і з ким зустрічатиме світанки далі. Для кого, ми знаємо — для вас, глядачі “Ранку на Суспільному”!»

Робота у виїзній студії дала змогу команді відчути безпосередню близькість до телеглядача.

«Ви знаєте, у нас під час ефірів — то місцеві собаки підходили просто до майданчика та гавкали, то двірники підмітали вулицю — і це був не ефірний “брак по звуку”, як то кажуть, а саме занурення в атмосферу міста, що прокидається із ранковою прохолодою, від якої ведучі іноді куталися в пледи. Так по-домашньому, затишно і знайомо кожному глядачеві. Ну і наповнення було таким багатим, різноманітним. Ведучі танцювали, вакцинувалися, їздили на лиман, вчилися нового. Це активності, щодо яких ми обмежені у звичній київській студії — там декорації, світло, обладнання, а тут — живе місто, яке дало нам можливості збагатити ефір незвичними елементами», — розповів продюсер ТО «Київ» Максим Кошелєв.

Перенести акцент зі столиці на регіони й згуртувати команду проєкту та телеглядачів — одні з головних завдань «Ранку на Суспільному» під час роботи в Одесі.

«Я дуже тішуся, що цей творчий експеримент пішов на користь усій команді. Ми побачили наших колег у нових ролях і, я щиро сподіваюся, що цей досвід сприятиме подальшому розвитку працівників Суспільного», — каже генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

«Два тижні виїзних ефірів в Одесі промайнули як один день, і залишили по собі дуже приємний післясмак вдало виконаної роботи. Це мій перший досвід роботи у студії просто неба і враження неймовірні. Так приємно бачити, як поступово підіймається сонце і прокидається місто. Ця картина дуже надихає і дарує ще кращий настрій, — розповів ведучий проєкту «Ранок на Суспільному» Олександр Єльцов. — Труднощів під час двотижневого марафону майже не виникало, адже цьому передувало майже три місяці копіткої підготовчої роботи».

«Командою мріяли звозити глядачів до Одеси, ближче до моря. Тішимося, що це вдалося. Разом з оновленою картинкою ми подарували нових вражень та здобули неочікуваних навичок. Разом зі Світланою зайнялися плогінгом і прибирали одеські парки, з Олександром відкрили для себе нову породу собак, більше дізналися про Куяльницький лиман, розвіяли міфи про танцівників балету й диригентів. Зважаючи на відгуки, розумію, що “Ранок на морі” не залишив байдужим ні глядачів, ні учасників команди», — переконаний ведучий проєкту Віктор Дяченко.

Читайте також: Стен Ньорлов та Генрік Вілладсен відвідали Суспільне Одеса

Це були два тижні злагодженої роботи. Пересувна телевізійна станція приїхала зі Львова, додаткове обладнання — з Дніпра та Херсона. Найбільшу підтримку виїзної студії ранкового проєкту надала команда Суспільного Одеси

«Місце, яке ми запропонували, було символічним і несло додаткове змістове навантаження — це дворик біля оперного театру, який, без сумніву, є одним із символів Одеси й України. Тут ми мали змогу за підтримки директорки оперного  Надії Бабіч та її команди, а також за допомоги пані Тетяни Маркової розташувати наш “телевізійний табір”. Власне познайомитися  з Одесою не тільки через "пляж і море" і було нашою ідеєю», — каже продюсерка Суспільного Одеса Олена Кваша.

Команда Одеської філії не лише організувала локацію для виїзної студії, а й надавала адміністративно-організаційну, інформаційну підтримку колегам уже під час роботи в Одесі.

«Маю відзначити роботу колег — Катерини Жуліної, Наталії Волюняк, Сергія Жуліна — як організаторів цього проєкту — надзвичайно злагоджено й ефективно, попри дебют саме в форматі роботи поза межами студії. Окрема подяка ведучим — колеги, неймовірно щирі й позитивні! Всій знімальній і монтажній групі і, звісно, — ПТС зі Львова. Також маю висловити захоплення нашою командою Суспільне Одеса, всі, хто брав участь у цьому спецпроєкті, — молодці! Тарас Осіпов та Олена Голда — вам особлива подяка! Назарій Максимчук, мій колега, був надійним адміністративним тилом у розв’язанні багатьох питань, пов’язаних з проєктом. 

Суспільне — це команда! Такий проєкт, на мою думку, заслуговує на продовження, і ми були б раді бачити колег наступного року, з новими родзинками та ідеями для глядачів», — додає Олена Кваша.

«“Ранок на морі”, як на мене, приніс 3 чудові відкриття: незвичне відкриття нового сезону проєкту “Ранок на Суспільному”, відкриття унікального муралу на стінах Одеської філії Суспільного та неочікуване відкриття журналістки Олени Голди як співведучої ранкового шоу. Дуже дякую всій дружній професійній команді телеканалу UA: ОДЕСА, які допомагали й супроводжували всі творчі, технічні та адміністративні процеси під час нашого спільного спецпроєкту. У такій співпраці, мені здається, сила регіональних суспільних мовників», — розповів головний режисер «Ранку на Суспільному» Сергій Жулін.

Перший ефір в Одесі — 23 серпня разом з Олександром Єльцовим провела регіональна спецкореспондентка Одеси Олена Голда. Упродовж двох тижнів вона допомагала команді з Києва та підготувала для глядачів інтерв’ю з відомими одеситами, якими пишається вся країна. 

«Проєкт “Ранок на Суспільному” дозволив мені спробувати себе в новому амплуа — в ролі ведучої. Цей досвід важливий для мене. Робота 2,5 години в прямому ефірі — це хвилювання й водночас велике задоволення», — розповіла Олена Голда

«У період підготовки виїзного ранкового шоу відбувався відбір ідей від філій. Наша команда внесла пропозицію, яка базувалася на концепції знайомства з Одесою (з нагоди Дня міста) та Одеською областю через особистості, культурні події, кулінарні історії та спеціальний формат сюжетів — "Як в Одесі... ". Сюжети-історії за участі одеситів, які були порадниками, експертами з різних питань, наприклад, як ходити на Привоз і робити базар (Мітя Ковбасюк та його мама були в цій історії експертами), ходити на барахолку — Фелікс Шиндер, відомий виконавець пісень, шоумен, розказав, як і що варто купувати на блошиному ринку Одеси. Ці та інші історії можна побачити на нашому ютуб-каналі», — розповіла продюсерка Суспільного Одеси Олена Кваша.

А ще у рамках виїзних ефірів з Одеси ведучі разом з українською призеркою Олімпійських ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро з фехтування Оленою Кравацькою запустили флешмоб «Спорт щодня». Телеглядачам показали руханку в умовах міста — лайфхаки для тих, хто не доходить до спортзалу.

«Ми показали прості вправи, які можуть робити люди без особливого спортивного спорядження дорогою на роботу або прогулюючись парком. Спортивну естафету прийняли інші регіони, де місцеві кореспонденти знайомилися з новими для себе видами фізичної активності і ділилися своїми досягненнями», — розповів ведучий проєкту Олександр Єльцов

25 серпня до студії завітали директорка та головний диригент Одеського театру опери та балету Надія Бабіч та В’ячеслав Чернухо-Воліч. Під час розмови Віктор Дяченко захотів спробувати диригувати перед справжнім оркестром. А Олександр Єльцов зізнався, що багато років тому танцював українські народні танці, але хотів би спробувати, як це — бути артистом балету. Ведучі отримали запрошення на репетицію до оперного театру.  

Під час ефірів спецпроєкту «Ранок на морі» у виїзній студії Одеси Віктор Дяченко і Світлана Стеценко прийняли виклик — затанцювати просто неба з національними спільнотами Одещини: греками та грузинами. Допомогли в реалізації задуму представники національних спільнот Одещини: голова грузинської діаспори — Акакій Якобішвілі та керівниця ансамблю солістів «Ренесанс» Одеської обласної філармонії, заступниця голови громадської організації «Греки Одеси» — Аглая Поліхроніді.

«Останнім часом я з задоволенням спостерігаю і беру участь у цікавих проєктах Суспільного. Вони відрізняються своєю неординарністю. Такою стала і моя участь у проєкті “Ранок на морі”. В прямому ефірі я повинен був навчити ведучого декількох елементів грузинського танцю. На початку я не погоджувався, був упевнений, що нічого не вийде, бо щоб навчитися танцювати наші національні танці, необхідні довгі місяці роботи. А тут треба було діяти миттєво. Ведучий дуже старався, а я отримав задоволення від того, що всі розважилися зранку й у нас все вийшло. Хочу побажати Суспільному з таким же ентузіазмом реалізовувати нові проєкти, які популяризують колорит національних спільнот України», — розповів Акакій Якобішвілі.

Також протягом двох тижнів Народні художники України — Анатолій та Галина Кравченки разом з командою Ранку малювали мурал на стіні Одеської філії Суспільного.

Фото команди Суспільного та Ніколєтти Стоянової