«Той день, коли» — на Суспільному прем’єра документального фільму про день відновлення незалежності української держави

«Той день, коли» — на Суспільному прем’єра документального фільму про день відновлення незалежності української держави

23 сер. 2021

За штурвалом літака, у морі на кораблі, у РАСЦі та пологовому будинку, у стінах Верховної Ради та студії Українського радіо — новий документальний фільм Суспільного зібрав історії та спогади українців про 24 серпня 1991-го року.

Прем’єра фільму відбудеться 24 серпня о 20:00 на регіональних каналах Суспільного мовника та 23 серпня на ютуб-сторінці UA: ПЕРШИЙ. Тоді як 24 серпня фільм «Той день, коли» можна буде подивитися в Києві у літньому дворику Українського Радіо та Urban Space 500 — вул. Бориса Грінченка, 2.

Фільм «Той день, коли» — останній з документального  серіалу «НАШІ 30» про українські дев’яності у спогадах та розповідях самих українців. Авторка — Ангеліна Карякіна (Суспільне), режисерка — Анна Цигима (Лабораторія журналістики суспільного інтересу).

Одночасно з прем’єрою фільму на спеціальному порталі про українські дев’яності 90.in.ua відкриється інтерактивний проєкт «Той день, коли» з понад 80-ма незвичайними історіями десятків українців про день відновлення незалежності. 

«Нам стало цікаво, а що відбувалося в Україні 24 серпня 1991-го за межами площі Конституції у Києві та зали засідань Верховної Ради? Чим тоді займалися мільйони людей по всій країні, як вони дізналися про незалежність, як сприйняли цю новину? Наші герої насамперед — не політики, не активісти, а люди у чомусь навіть далекі від політики. Їхніх голосів і спогадів нам особливо бракувало, адже це вони за пів року йшли голосувати на референдум щодо незалежності, це вони продовжували працювати на підприємствах та в установах вже незалежної країни, віддавати дітей у школу, служити в армії. Із десятків таких історій з різних куточків країни й склався наш проєкт, який об’єднав усіх наших героїв спільним бажанням — жити у єдиній, незалежній, демократичній країні, чим і де б вони не займалися у далекому 1991-му», — розповідає авторка фільму Ангеліна Карякіна

Також 24 серпня — прем’єра подкасту «Той день, коли» на всіх платформах Суспільного, а також о 20:10 на хвилях Українського радіо. Його озвучив журналіст та ведучий Українського радіо Віктор Лешик, який вів радіоефір 24 серпня 1991-го і, власне, голосом якого чули українці 30 років тому «Україно, ти вільна!».

«Той день, коли» — дев’ятий та останній фільм документального циклу мультимедійного проєкту «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 1990-х років, розказану самими українцями. 

Історії для проєкту «НАШІ 30» дібрані документалістами у співпраці з соціологами та історикам з-поміж тем, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом і політичними поглядами та зосереджують увагу на сюжетах про боротьбу за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

Герої кожної серії документального фільму «НАШІ 30» — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було близько 30 років, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

У межах проєкту також випущено перший історичний подкаст Суспільного «НАШІ 30. Жива історія» та створений спеціальний мультимедійний простір «Дев’яності в Україні», де зібрана фото- та відео хроніка, спогади та рефлексії громадян про великі події та явища початку 1990-х років, які викликають однаковий інтерес та об’єднують українців різних політичних поглядів.

Проєкт «НАШІ 30» створює команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу для Суспільного мовлення. 

Дивитися, слухати й читати його можна на телебаченні, радіо, подкаст-платформі та в соцмережах Суспільного.