Академія суспільного мовлення та ЦЕДЕМ  організують тренінг із медіаправа для  журналістів UA: БУКОВИНА

Академія суспільного мовлення та ЦЕДЕМ організують тренінг із медіаправа для журналістів UA: БУКОВИНА

30 лип. 2021

Із 2 серпня Суспільне мовлення у співпраці з Центром демократії та верховенства права запускає серію офлайн-тренінгів з медійного права для журналістів філій Суспільного — в Миколаєві, Хмельницькому, Ужгороді та Чернівцях. 

Читайте також: Як створювати якісні й цікаві телепроєкти? Добірка навчальних програм від Академії суспільного мовлення

«Академія суспільного мовлення є структурним підрозділом телерадіокомпанії, що діє як навчальний центр для працівників Суспільного та проводить 6-8 навчальних подій щомісяця. Це тренінги, лекції, вебінари, майстер-класи, курси англійської мови та навчальні тури до суспільних мовників інших країн. Тренінги відбуваються як за сприяння Суспільного, так і з залученням українських і міжнародних партнерів. Зокрема, з серпня за сприяння ЦЕДЕМ організовуємо тренінги з медійного права для журналістів Миколаївської, Хмельницької, Закарпатської та Чернівецької філій», — розповіла кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська.

Під час тренінгів експерти та юристи ЦЕДЕМ висвітлять актуальні питання доступу журналістів до публічної інформації, обговорять сфери авторського права, регулювання онлайн-медіа, питання балансу свободи слова та права на приватність. 

«Наразі в медійній сфері України одразу декілька тем є досить “гарячими” з точки зору їх важливості. Зокрема питання авторського права. Позаяк п’ять законопроєктів зараз на розгляді в парламенті, у них пропонуються численні новації — в тому числі регулювання творів, створених штучним інтелектом. Також у контексті інтеграції України в ЄС набирає обертів питання захисту персональних даних, і ми не можемо лишатися осторонь. Неоднозначною є й тема регулювання соціальних мереж і платформ, статус яких відповідно до законодавства поки не прирівнюється до медіа.  Наша зустріч є саме таким майданчиком для гарячих дискусій, — зазначила юристка з медійного права ЦЕДЕМ Тетяна Авдєєва. — Також на тренінгах обговоримо Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, яка у 2021 році набрала чинності з 10-ю ратифікацією, яку здійснила Україна, і нарешті починає діяти на повну».

Одноденні тематичні тренінги стартують уже 2 серпня для UA: МИКОЛАЇВ5 серпня — UA: ПОДІЛЛЯ11 та 13 серпня — UA: БУКОВИНА та UA: ЗАКАРПАТТЯ відповідно. 

Працівники Суспільного Буковини вже брали участь у тренінгах від ЦЕДЕМ з іншої тематики. Продюсер Суспільного мовника Буковини Максим Волошин розповів: «Тренінги для нашої команди це завжди ковток свіжого повітря у професійному зростанні. Коли є можливість отримати нові знання — треба завжди цим користуватися. Якщо ж ідеться про тренінг з опанування юридичних тонкощів у журналістській сфері, — це особлива удача, адже крім додаткових навичок, ми отримаємо й інформацію про власний захист та безпеку у щоденній роботі».

«Наші журналісти стежать за сучасними тенденціями розвитку медіа й використовують кожну можливість підвищення свого професійного рівня. Мої колеги усвідомлюють, наскільки важливими в їхній роботі є знання основ медійного права. Тому ми висловлюємо вдячність Центру демократії та верховенства права за організацію цього тренінгу й актуальну тематику сесій. Зі свого боку готуємо запитання до тренерів з особистої практики», — анонсувала тимчасова виконувачка обов’язків продюсерки UA: МИКОЛАЇВ Галина Щерба

«Нам важливо чути думку експертів-юристів, які добре розуміються на медіаправі, адже це дає можливість нашим працівникам знати свої права та розуміти, як не дозволити нехтувати цими правами іншим. Лише навчаючись та обмінюючись досвідом, ми можемо творити справді відповідальну якісну журналістику.  Анонсовані теми — актуальні, особливо цікаво почути про авторські права у журналістиці та про особливості регулювання онлайн-медіа, адже саме через діджитал-платформи команда Суспільного багато спілкується зі своїми глядачами та слухачами», — переконана продюсерка UA: ПОДІЛЛЯ Любов Тімкова.

«Вважаю, що професія кореспондента нерозривно пов’язана із правом. Правом на доступ до інформації, на приватність, правами у цифровому світі тощо. Журналіст мусить чітко розуміти правові передумови та наслідки своїх дій. Ми розраховуємо, що тренінг від ЦЕДЕМ дасть додаткові знання для журналістів у правовій площині їхньої роботи. Ми хочемо, аби це сприяло додатковій безпеці й захищеності наших кореспондентів», — зазначив продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина.

Нагадаємо, у 2020 році Суспільне мовлення та Центр демократії та верховенства права провели серію вебінарів для журналістів регіональних філій, зокрема про діяльність медіа під час виборчих кампаній. ЦЕДЕМ спеціалізується на медійному праві з моменту свого заснування у 2006 році.

* Академія суспільного мовлення — управління у складі департаменту з управління людськими ресурсами Національної суспільної телерадіокомпанії України, що займається навчанням працівників мовника, а також організовує навчальні та просвітницькі події щодо медіаграмотності для зовнішньої аудиторії у межах програм корпоративної соціальної відповідальності телерадіокомпанії. 
Академія також реалізовує низку заходів у межах проєкту підтримки суспільного мовлення в Україні, який фінансують Європейський Союз в Україні, Європейська Комісія (Генеральний директорат з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення) й Міністерство закордонних справ Німеччини. DW Akademie співпрацює з BBC Media Action, аби підтримати становлення суспільного мовника в Україні. Ключовою метою є промоція суспільного мовлення через створення функціональної цифрової мультиплатформи ньюзрум та розвитку навчального центру Академія суспільного мовлення (Public Media Academy).