«Такі відділи не потрібні». Як скоротять працівників районних державних адміністрацій на Буковині

17:59, 19 лис. 2019
 
«Такі відділи не потрібні». Як скоротять працівників районних державних адміністрацій на Буковині

321 працівника райдержадміністрацій скоротять на Буковині. В уряді повідомляють, рішення про скорочення прийняли після аналізу всіх функцій РДА і консультацій з профільними міністерствами. Ми дізнавались, чому потрібна оптимізація та як це вплине на надання послуг в районах.

Міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет анонсував скорочення в кінці жовтня. Скоротити мають ті відділи районних адміністрацій, які дублюють функції ОТГ. Повність ліквідують ті, які виконують неефективну роботу. Частину функцій передадуть на рівень ОДА, частину – об’єднають. Помічниця Дмитра Дубілета Соломія Старосольська нам у коментарі сказала, що уряд розіслав механізм скорочення кожного відділу після консультацій із міністерствами та працівниками ОДА та районних адміністрацій.

Скоротять ті відділи райдержадміністрацій, які виконують не вимірювальні функції, тобто, координують, сприяють та готують аналітичні матеріали. Якщо ж відділи водночас виконують практичні завдання, їхні функції покладуть на управління ОДА або безпосередньо на місцеве самоврядування.

Тетяна Каліновська 15 років працює у відділі економічного розвитку та торгівлі Глибоцької РДА. З 1 січня цей відділ ліквідують, Тетяну попередили про скорочення. «Зараз нас поставили перед фактом, шо таких відділів економічного розвитку не потрібно», – каже вона. Стимулюванням фермерства чи створенням кооперативів вже займаються на рівні ОДА, а безпосередньо спілкуються з бізнесом органи місцевого самоврядування. Відтак на в районних адміністраціях ці функції дублюються, йдеться в рекомендаціях уряду.

1 січня в Глибоцькій райдержадміністрації декілька відділів об’єднають. Управління освіти реорганізують у відділ. Скоротять відділи економічного розвитку, маркетингу сільгоспродукції, управлінні праці. У Глибоцькій РДА зараз працює 95 людей. ОДА рекомендувала залишити 62-х.

Майя Лісовенко працює у бюджетному відділі Сторожинецької райдержадміністрації. Каже, у її відділі скорочують частину працівників. Тих, хто залишиться, називає «щасливчиками». «Нам прикро, що скорочують хороших спеціалістів, які маю досвід», – каже Майя. У Сторожинецькій РДА скоротять працівників з апарату, відділу освіти, сектору містобудування архітектури, фінансового управління, служби у справах дітей. Планують звільнити 28 людей, каже керівник апарату Сторожинецької РДА Сергій Гринчук. За його словами, скорочення є доцільним, адже службовці дублюють роботу один одного, а також дублюють функції, які надають інші органи, зокрема, в ОТГ.

В районах, територію яких повністю покриють ОТГ, залишаться структурні підрозділи: архівний, містобудування та архітектури, фінансів, соціального захисту населення, з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами. Також в цих РДА має працювати служба в справах дітей. Враховуючи те, що підрозділ з фінансів складає та контролює виконання районного бюджету, його функції не можуть передати на інший рівень, однак пропонують часткове скорочення.

У районах, де заклади освіти повністю передали ОТГ, структурні підрозділи з освіти в РДА мають ліквідувати. Житлово-комунальним господарством має займатись ОДА та ОТГ. Однак в РДА поки залишаються функції державних реєстраторів.

Працівників райдержадміністрацій мають звільнити до 28 грудня. Скорочення відбувається з врахуванням того, скільки в районі створили об’єднаних територіальних громад, каже керівник апарату Чернівецької ОДА Олег Стецевич. До прикладу, найменше людей скоротять в Кельменецькому районі, бо там немає жодної ОТГ.

Про скорочення мають повідомити за два місяці, а кожен скорочений працівник має отримати кар’єрного радника.