29 сіл у Чернівецькій області не приєднались до об’єднаних територіальних громад

18:02, 8 жов. 2019
 
29 сіл у Чернівецькій області не приєднались до об’єднаних територіальних громад

Якщо сільські ради не приймуть рішення про обєднання – у 2020 році  їх приєднають примусово, відповідно до перспективного плану області. 

У липні минулого року облдержадміністарція розробила перспективний план для області. Втім 29 сільрад могли вирішити, з якою громадою об’єднатись.

Радник з питань децентралізації чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Прокоп каже, іноді сільради спекулювали на праві приєднання, зокрема щоб їх внесли до перспективного плану області, мали мати рішення громадських слухань та три рішення сільських рад про об’єднання, насправді ж мали одне. 

За словами заступниці директора департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОДА Христини Марчук, громада має створюватися за принципами спроможності та доступності адміністартивних послуг для населення.

У вересні депутати облради не проголосували за розроблений ОДА перспективний план області, проект  направили на доопрацювання. За словами радника з питань децентралізації чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування  Тараса Прокопа, уряд оприлюднив проект змін щодо добровільного об’єднання громад. Якщо його погодять,  затверджувати перспективний план буде  Кабінет Міністрів без погодження облради. Таким чином, вдасться уникнути політичних впливів.