Чернівецька філія Суспільного перейшла на широкоекранний формат мовлення

Чернівецька філія Суспільного перейшла на широкоекранний формат мовлення

26 жов. 2018

Регіональний канал Суспільного мовника ТРК "Буковина" змінив поточний формат свого мовлення на широкоекранний – 16:9.

Зміна формату телеканалу мала попередній тестовий період. У формат 16:9 була переведена картинка новинної студії. За цей час відпрацьовувалися всі організаційні труднощі перехідного періоду. Оскільки частина матеріалів телеканалів залишається у форматі 4:3, а частина вже записана у 16:9, то дуже важливо поєднати їх вдало. Зокрема був потрібен час, щоб співробітники звикли працювати в іншому режимі.

Як зауважила менеджерка Чернівецької філії Суспільного Ольга Гришин-Грищук, застарілий формат 4:3 розрахований на кінескопні телевізори, які фактично витіснено з українського ринку широкоформатними. Тому перехід до мовлення у форматі 16:9 був важливим і очікуваним на філії.

"Я довго чекала на цей день, повідомляю вам зараз, ТРК "Буковина" (вже скоро UA: БУКОВИНА) – перейшла у 16:9. Просто є ті, хто готовий втілювати зміни. І хай, якщо брати глобальний контекст, це лише невелика сходинка, але ми на неї піднялись і вже мріємо та діємо про наступну. Дякую особливо технічним працівникам. Ви доклали неймовірних зусиль!" – додала Ольга Гришин-Грищук.

Підготовка до переходу у формат 16:9 розпочалася ще у січні 2018. Було замінити ефірну частину обладнання. В лютому купили новий пульт Blackmagic ATEM, що дало змогу оптимізувати роботу ефірної апаратної та позбутися застарілої техніки, яка працювала цілодобово і не виключалася. Перешкоджало переходу також оформлення новинної студії та недостача камер формату 16:9.

"Власними силами купили 2 камери, інші 2 – з новинної студії перенесли. Готувалися до переходу впродовж літа. Команда технічного відділу поставилася дуже серйозно до цього кроку. 22 вересня всі дружньою вийшли на роботу. Всі працювали від самого ранку до пізньої ночі. Ефірну апаратну перевели о 10:30 у формат 16 на 9. До вечора студію також перевели. Поточні роботи і вдосконалення проводиться і сьогодні", – сказав Сергій Мороз.

Як прокоментував головний інженер філії Сергій Мороз, до модернізації телеканалу була залучена вся технічна група ТРК "Буковина". На допомогу прийшли і колеги, які були у відпустках.

"Хочу подякувати всій технічній групі. Володимиру Вірстюку, який вийшов з відпустки, Тетяні Ковальчук, яка прийшла з дитиною, Анатолію Кондрюку, який вже звільнився з філії, але теж прийшов на допомогу. Хочу подякувати Ігорю Лазару за великий спектр роботи", – додав Сергій Мороз.

Технічна група UA: Буковина

Масове поширення формат 16:9 отримав разом з телебаченням високої чіткості. З 2006 року почалося поступове витіснення формату 4:3, і до 2010 року більшість найбільших європейських телекомпаній мовило у форматі 16:9.

Нагадаємо, 18 жовтня Чернівецька філія Суспільного отримала логотип UA: БУКОВИНА.