Поетичні читання, дискусії та презентації нових творів: Суспільне Буковини транслювало MERIDIAN CZERNOWITZ

Поетичні читання, дискусії та презентації нових творів: Суспільне Буковини транслювало MERIDIAN CZERNOWITZ

7 вер. 2020

Із 4 до 6 вересня у Чернівцях відбувався ХІ Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Цьогоріч через карантинні обмеження він відбувся онлайн. Суспільне Буковина транслювала частину заходів трьох днів фестивалю на телеканалі UA: БУКОВИНА, офіційних сторінках у Facebook та в YouTube. UA: Суспільне мовлення — інформаційний партнер події.

Фокусна тема цьогорічного фестивалю — «Слідами Целана». Фестивальні дні включили офіційне відкриття заходу, екскурсію  під назвою Meridian Czernowitz: екскурсія «Місцями Пауля Целана», дискусію Святослава Вакарчука та Сергія Жадана  про культуру і розбудову громадянського суспільства, поетичні читання.

«Для нас початок вересня — це свято поезії та літератури у місті, адже з року в рік у цей період відбувається міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czenowitz. Цього року фестиваль відбувся у онлайн форматі, і нашій команді випала особлива місія – забезпечити частину трансляцій на різні платформи, як Суспільного мовника, так і наших партнерів, — розповів продюсер Суспільного Буковини Максим Волошин. — Частина локацій фестивалю зосереджувалася у студіях мовника та у дворі радіо. Це особливі технічні задачі, які нам доводилося забезпечувати у тісній співпраці з творчим блоком. Крім трансляцій, ми розповіли про фестиваль у новому вечірньому інформаційному проекті мовника «Сьогодні. Головне», у новинах, для румуномовних глядачів та слухачів та всій Україні – завдяки включенню у проєкт «Марафон на Суспільному». Особливо приємно, що саме на хвилях Українського радіо Буковина Юрій Адрухович розповів про свій новий роман «Радіо Ніч».

Окрім того, у програмі була презентація збірки «NAKED ONE» Юрія Іздрика,  твору «За такі гріхи Бог ще подякує» Тані Малярчук, поеми Володимира Гаряїва «Метафізичний реквієм». Учасниками фестивалю стали також Андрій Любка, Олександр Бойченко, Юрій Андрухович та інші. Також чернівецька молодь презентувала свою творчість на Meridian Czernowitz: чернівецькій молодіжній поетично-перформативній сцені.

Додамо, що це вперше MERIDIAN CZERNOWITZ відбувався у незвичному форматі: більшість заходів можна було побачити лише у форматі онлайн і лише дві автограф-сесії з митцями провели офлайн.

Фото Василя Салиги