Відкритий лист Суспільного мовника до Кабінету Міністрів України

Відкритий лист Суспільного мовника до Кабінету Міністрів України

27 бер. 2020

Ми усвідомлюємо всю складність ситуації, що спричинена пандемією COVID-19, та поділяємо думку Кабінету Міністрів України щодо потреби перегляду видатків бюджету для подолання наслідків коронавірусу.

Однак позбавлення фінансування культури та інформаційної сфери призведе до нових вірусів сучасного суспільства — деградації та дезінформації, що стануть ще складнішими викликами для нашої держави.

Тому звертаємося до Кабінету Міністрів України з проханням переглянути такі наміри, залишивши відповідним інституціям сфер культури та інформаційної політики щонайменше шанс на виживання у 2020 році.

Наприклад, бюджет Національної суспільної телерадіокомпанії України у 2020 році мав би становити 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, це на 300 млн менше, ніж передбачено в законі «Про суспільне телебачення та радіомовлення України». Зменшення бюджету Суспільного ще на майже 480 млн грн, а також сплата телерадіокомпанією державного боргу перед компанією «Євроньюз» у сумі майже 350 млн грн призведуть до зменшення фінансування на 830 млн грн.

На сьогодні рахунки Суспільного мовника під арештом через борг колишньої державної компанії перед «Євроньюз». Ще 18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного державного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз», також 1,6 млн євро виконавчого збору телерадіокомпанія має сплатити додатково.

Після сплати боргу та зменшення бюджетного фінансування в мовника залишиться лише 881 млн грн. Таких коштів недостатньо для роботи телерадіокомпанії, адже навіть на видатки «виживання» (оплата послуг трансляції, податків та обов’язкових зборів, комунальних платежів і зобов’язань, що існують) потрібно більше. 

Отож зменшення фінансування може призвести до повної зупинки роботи телерадіокомпанії, а це два національні телеканали (UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА), три національні радіоканали (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також діджитал-платформи та теле- й радіоканали в кожному куточку країни

Унаслідок такого перегляду державного бюджету країна може залишитися без Суспільного мовника. 

Видатки на гуманітарну сферу в державному бюджеті України — це не лише цифри, це години якісного контенту за найвищими журналістськими стандартами, це якісні українські фільми, це розвиток та підтримка спорту й туризму в країні, це підтримка історико-культурної спадщини.

Команда Суспільного мовника звертається до Кабінету Міністрів України з проханням не зменшувати видатків на діяльність телерадіокомпанії та переглянути наміри щодо скорочення видатків на сферу культури.