Як разом із Суспільним створили програму про незвичайні будівлі на Буковині — інтерв’ю з авторкою

Як разом із Суспільним створили програму про незвичайні будівлі на Буковині — інтерв’ю з авторкою

11 бер. 2020

Цьогоріч навесні UA: БУКОВИНА зніматиме далі розповіді про будинки-атланти. Другий сезон програми називатиметься «Загадки буковинських атлантів». Раніше в ефірі всіх регіональних філій Суспільного транслювали програму «Загадки чернівецьких атлантів» виробництва UA: БУКОВИНА. Це один із проєктів, який відібрали на внутрішньому конкурсі творчих ідей. Усього вийшли 24 випуски.

Авторка проєкту журналістка Надія Руснак поділилася подробицями зйомок і розповіла, що ще цікавого готує для глядачів Суспільного команда UA: БУКОВИНА в новому сезоні.

Спільно з UA: БУКОВИНА ви успішно реалізували ідею «Загадок чернівецьких атлантів». Які результати роботи над цією програмою для вас як авторки ідеї?

— Якщо в першому сезоні ми розповідали про цікаві будинки Чернівців, то тепер досліджуватимемо Чернівецьку область і відкриватимемо незвідані історії буковинських будівель. І це дуже важливий етап для мене, адже коли я працювала над «чернівецькими атлантами», то вже мала певний багаж знань з історії та архітектури, а от з областю знайомитимуся вперше. І я відкриватиму для себе щось нове, і глядачі побачать те, чого, може, ще не бачили й не знали. Якщо говорити про позитив для глядача, то він у тому, що ми зібрали у двадцяти чотирьох випусках усе, що треба знати про місто мовою будинків. Коли людина, яка взагалі нічого не знає про Чернівці, подивиться всі випуски програми, вона матиме цілий пласт корисних зачіпок, які допоможуть їй пізнати Чернівці.

Із чого для вас розпочався цей проєкт?

— Ми дізналися про конкурс пітчингових проєктів від Суспільного й почали радитися, що розповісти про Буковину, щоб цікаво було всім нашим глядачам. Після того як з’явилася ідея створити «історії про атлантів», нам довелося добре попрацювати з документацією: створити картку проєкту, коротку презентацію та розписати бюджет. Для творчої людини працювати з карткою проєкту непросто. Але завдяки чіткому структуруванню ідеї в результаті ми отримали добротну основу, на якій і створювали проєкт. Етап продакшену був особливим, адже нам потрібно було поєднати історію з неймовірним відеорядом, який демонструє особливості будинків. А вже далі про «Загадки чернівецьких атлантів» могли дізнатися глядачі регіональних філій Суспільного.

 

Чим корисний цей проєкт туристу?

— Дуже часто, коли людина приїздить до Чернівців, вона знає, що в нас є університет — резиденція буковинських митрополитів і що тут гарно. Подорож, як правило, зводиться до «пройтися вулицею Ольги Кобилянської». Тому ми намагалися показати, що, окрім університету, у нас ще є цікаві будівлі, заради яких можна відвідати Чернівці. 

 

А з яких джерел ви брали інформацію?

— Інформацію брала з книжок, із краєзнавчої літератури про місто. Книжок, які в багатьох місцевих лежать на полицях, але мало хто їх перечитує. Дещо я брала з інтернету. Але в чому була прогалина — це те, що потрібно було більше говорити з істориками, краєзнавцями. Та я боялася перевантажити програму фактами. Тому є над чим працювати в новому сезоні.

А чи були якісь труднощі з реалізацією проєкту?

— Був будинок, який мені візуально подобається, але про який, на жаль, обмаль інформації, просто мінімум, а вигадати якусь байку ми не можемо. І десь через брак часу, десь через брак джерел мені довелося обрати іншу споруду для програми. У новому сезоні я матиму більше часу саме на пошук інформації про будинки й копатиму, доки не знайду достатньо. 

 

Чи буде суттєва різниця у форматі між «чернівецькими атлантами» та «буковинськими атлантами»?

— Загалом концепція не зміниться. Якщо раніше ми розповідали про будинки Чернівців, то тепер знайомитимемося з будинками в області. Також ми хочемо погратися з погодою: це гірські райони, тож спробуємо зробити так, аби погода відповідала атмосфері й тій історії, яку розповідатимемо.

 

Усі випуски програми «Загадки чернівецьких атлантів» — за посиланням.

Також про «Загадки чернівецьких атлантів» авторка проєкту Надія Руснак розповіла в ефірі програми «Доброго ранку, Буковино».

Нагадаємо, UA: БУКОВИНА стала однією з двох філій, де одразу чотири проєкти отримають фінансування Суспільного.