Виїзні студії та прямі ефіри — UA: БУКОВИНА на MERIDIAN CZERNOWITZ

Виїзні студії та прямі ефіри — UA: БУКОВИНА на MERIDIAN CZERNOWITZ

9 вер. 2019

 

У Чернівцях відбувся Х Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Протягом чотирьох днів заходу, команда UA: БУКОВИНА працювала на виїзних студіях біля Літературного целанівського центру, що на вулиці Ольги Кобилянської.

Кожного дня з 5 по 8 вересня о 17:15 в прямий ефір виходили ведучі UA: БУКОВИНА та UA: Українське радіо Буковина разом з організаторами, волонтерами та учасниками фестивалю. Окрім ведучих, для того, щоб «картинка» була якісною, а ефір вдалим, щодня працювали продюсери, режисер, оператори та керівник творчої групи.

Чернівчани та гості міста вже звикли до «червоного килимка» та телевізійної студії на вулицях та площах міста, але були й такі, хто з цікавістю зупинявся і перепитував щось на кшталт «а що це відбувається?», «а можна доєднатися до вашого свята?». Формат виїзної студії знайомить чернівчан із Суспільним та з працівниками філії, дає можливість «живого спілкування».

Переглянути відео ефірів UA: БУКОВИНА можна тут:

5 вересня Анатолій Федірко розповів про пам’ятник (не)відомому поету, який презентують біля Целанівського центру на вулиці Кобилянської. Від Христі Венгринюк глядачі почули про виставу за новою книгою «Мій білий старий качур». Володимир Рафєєнко запрезентував свій роман «Мондеґрін (пісні про смерть і любов)». Олена Андрейчикова розказала про літературно-музичний вечір за романом «Тінь у профіль». На завершення першого телевізійного фестивального дня на UA: Буковина Олександр Бойченко розповів, як змінився фестиваль за 10 років.

6 вересня  у другий фестивальний день поговорили зі Ігорем Померанцевим про десять фестивалів Meridian Czernowitz, Катерина Калитко розповіла про свою поетичну збірку «Ніхто нас тут не знає, і ми - нікого». Волонтер фестивалю Микита Москалюк розказав, чому молоді цікаво волонтерити на подібних заходах, Артем Чех говорив про свою збірку оповідань «Район «Д».

7 вересня ведучі спілкувалися з Лілією Шутяк про третій день Міжнародного поетичного фестивалю. Юрій Андрухович розповів про виставу «Альберт, або Найвища форма страти», у Йосифа Зісельса дізналися наскільки цікавий Meridian Czernowitz для іноземних туристів та чи допомагає подія відновлювати позиції Чернівців як центру єврейської культури.

8 вересня на Суспільному Буковини поговорили зі співорганізаторкою фестивалю Іриною Манжос, одним з ідейних натхненників фестивалю Петром Рихлом, котрий розповідав про трансформацію літературної культури у регіоні та про Пауля Целана, як одного з трансформаторів мистецького простору. Андрій Любка розказав про нон-фікшн «У пошуках варварів» та про свої останні літературні доробки. Підсумували ювілейний захід Сергій Жадан та Святослав Померанцев.

Гостьовий редактор виїзної студії Олеся Жук розповіла, що завжди очікує на вересневі дні у Чернівцях, просякнуті Меридіанівською аурою, а також готується до роботи:  «Прямий ефір  —  це завжди відповідальність і проведена попередня організаційна робота. Гостями нашої виїзної студії стало понад 20 учасників фестивалю, серед яких організатори та засновники фестивалю, маститі автори та новачки літературного слова. Сподіваємось, що нашим телеглядачам та радіослухачам сподобався результатнашої спільної роботи. Команда, була готова до будь-якої несподіванки і швидкого реагування на неї, як от випадок, коли  під час прямої трансляції, замість запланованого звучання скрипки треба було швидко під’єднати електрогітару»

В ефірі працювали журналісти, які так чи інакше дотичні до мистецького життя міста. Вони могли задати актуальні питання письменникам, щоб глядач розумів тенденції культурного розвитку в Чернівцях та в країні.

Ведуча виїзної студії, письменниця Оксана Драчковська розповіла: «По-перше, мені здається, я ще не чула в Чернівцях стільки німецької мови, як цими днями. Звичайно, це суб’єктивно, а статистичної фіксації туристичних потоків у нас немає. Проте це не може бути випадковістю. Іноземні туристи справді їдуть на MERIDIAN CZERNOWITZ. І такий факт не може не тішити. По-друге, на заходах фестивалю дедалі більше молоді. Це також радісно. Та і взагалі глядачів не бракувало на подіях. На виставі Юрія Андруховича «Альберт, або Найвища форма страти» глядачі не вміщалися в досить великому приміщенні костелу Ісусового Серця. І це при тому, що вистава не нова. Вона навіть була вже показана в рамках фестивалю шість років тому».

«Виїзні студії, це завжди щось нове для нашого глядача та виклик для команди. Спасибі творчій і технічній команді, яка реалізовує такі проєкти», — прокоментувала менеджерка Суспільного Буковини Ольга Гришин-Грищук.

 

А також пропонуємо переглянути відеоролик ЗаАрхівоване. MERIDIAN CZERNOWITZ про всі десять років фестивалю.