Фільм «Крим. Звільнення» — цієї неділі на Суспільне Чернівці

Фільм «Крим. Звільнення» — цієї неділі на Суспільне Чернівці

4 лип. 2023

У неділю, 9 липня, о 22:00 дивіться на Суспільне Крим, Суспільне Чернівці та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення фільм «Крим. Звільнення», відзнятий Кіностудією дитячих та юнацьких фільмів ім. О. О. Ханжонкова на замовлення Суспільного Мовлення. 

«Крим. Звільнення» — про події 1994 року, коли російські маріонетки захопили владу в Криму і захотіли приєднати його до росії. Спецпідрозділ СБУ «Альфа» зірвав заколот прокремлівських засланців і зберіг цілісність півострова в кордонах України. 

Читайте також: Екологічні злочини, історії бійців, відновлення країни — інтерв’ю «Суспільне. Спротив» у червні

Спецзавданням керував перший голова Служби безпеки України Євген Марчук. Генерал-лейтенант СБУ Василь Крутов, генерал-майор СБУ Віталій Романченко, полковники СБУ Сергій Ропаєв та Павло Дубров, полковник Іван Якубець — стали головними «стовпами» звільнення Криму. Вони розповіли про ті події у фільмі Суспільного. 

У стрічці використано чимало унікальних архівних кадрів. Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Суспільного Катерина Феленюк відносить «Крим. Звільнення» до якісної архівної документалістики й зазначає, що «фільм може стати частиною розуміння того, як Крим в недалекому майбутньому повернеться додому».

Кінопродюсер стрічки, військовий, керівник загону спецпризначення ударних дронів «Білий орел» Валерій Боровик переконаний, що кожен «має знати, з чого все починалося і як потрібно захищати нашу країну та перемагати ворога на всіх фронтах». Спільно з Валерієм Боровиком над фільмом працювали оператор стрічки, транслятор реалій війни в Україні Дмитро Санін та кінорежисер і сценарист Сергій Лисенко

Прем’єра стрічки відбулася 28 червня на телеканалі Суспільне Культура та ютуб-каналі Перший. Напередодні, 27 червня, в Будинку звукозапису Українського Радіо відбувся допрем’єрний показ

Читайте також: Як пройшов допрем’єрний показ фільму Суспільного «Крим. Звільнення»

Переглянути фільм «Крим. Звільнення» можна на ютуб-каналі Першого.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Місцеві канали Суспільного мовлять у кожному регіоні України — це Суспільне Тернопіль, Суспільне Миколаїв, Суспільне Чернігів, Суспільне Одеса, Суспільне Черкаси, Суспільне Харків та інші. Онлайн-трансляція — на сайтах регіональної мережі філій Суспільного Мовлення.

У Чернівецькій області 一  це телеканал Суспільне ЧернівціУкраїнське Радіо Чернівці та цифрові платформи: