"Мерцішор" - свято початку весни

1 бер. 2019

1 березня свято Мерцішор (рум. Mărțișor) — традиційне свято зустрічі весни в Молдові та Румунії.

Що це за свято і як його святкує румунська громада буковини розповіла Христина Андрицька, головна редакторка творчого об’єднання телерадіопрограм румунською мовою філії Суспільного Буковини: "1 березня прийнято дарувати бутоньєрки у вигляді квіточок із білих та червоних ниток. Ця прикраса має назву "мерцішор". Їх носять на одязі протягом всього місяця. 31 березня Мерцішори розвішують на фруктових деревах. Вважають, що завдяки цьому люди будуть успішні протягом усього року".

"Свято початку весни Мерцішор є гарним приводом щоб розповісти всім буковинцям про традиції та культурні особливості різних національних спільнот у нашій області. Цього дня ми підготували два тематичних ефіри на телебаченні та радіо, де розповіли про особливості святкування Мерцішору. Творча група телерадіопрограм румунською мовою підготувала серію матеріалів румунською мовою для трьох інформаційних платформ Суспільного мовника", — розповів продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин.

За цим посиланням можна переглянути ефір ранковго шоу "Доброго ранку, Буковино!". А нижче можна переглянути радіо ефір де говорили про особливості святкування Мерцішору на Буковині та значення святкування для сучасної молоді.